Memòria ramadera

El concurs de gossos d'atura de Canillo celebra la trentena edició del certamen. La iniciativa sorgeix l’any 1989, per retre homenatge al passat ramader

Un ramader durant l'exhibició de gossosArxiu de Canillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A final dels anys vuitanta, principi dels noranta, el comú de Canillo va decidir organitzar una sèrie d’esdeveniments anuals per recuperar activitats i tradicions desaparegudes, com la Fira del bestiar o el concurs de gossos d’atura. “Tot i que mai abans s’havia fet un certamen semblant a la parròquia, era una manera de retornar o fer un homenatge a aquest passat ramader, no tan llunyà, de Canillo”, relata Domènec Bascompte, arxiver de la parròquia. Fa trenta edicions que l’últim diumenge de juliol els habitants de la parròquia i alguns curiosos es reuneixen al pla de Mereig per veure el talent dels gossos i els pastors. “Fa alguns anys hi va haver algun pastor de Canillo, però normalment solen ser de Catalunya i la zona d’Iparralde, al sud de França, on hi ha més tradició d’aquest tipus de concursos”, explica Gisela Jané, responsable de Turisme del comú de Canillo. Tot i això, des de fa uns anys hi participen una pastora i un pastor que acostumen a portar el ramat pel país, segons relata Jané.

Durant aquestes trenta edicions, el concurs de gossos d’atura ha aconseguit també esdevenir “un atractiu turístic i una cita ineludible per als habitants de la parròquia”, explica la responsable de Turisme. “El més destacable és que s’ha aconseguit fer d’una activitat popular una conjunció entre la recuperació d’activitats tradicionals i el turisme parroquial”, assegura l’arxiver de Canillo. Per la seva banda, Jané també atribueix aquesta consolidació a “formar part de l’Associació de Gossos d’Atura dels Països Catalans, que ha permès obrir el concurs a pastors d’altres latituds”.

Cartell de la primera edició del certamen, el 1989

tracking