L'hora dels mil·lennials

Perseverança i resistència

Laia Taulats és escaladora

Laia Taulats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Escala des que va acompanyar el pare a la muntanya amb sis anys i des de llavors que ho ha convertit en la seva passió. Laia Taulats té setze anys, estudia al Lycée Comte de Foix, viu a Andorra la Vella i, a més, va guanyar la Copa d’Espanya sub 18 el mes de maig passat. Taulats es va iniciar en aquest esport gràcies al pare. “Em portava a escalar amb ell per no anar-hi sol i des de llavors que em va agradar, pel bon ambient”, recorda.

Ara, deu anys més tard, està inscrita a la Federació Andorrana de Muntanyisme i entrena diàriament. “Depèn de la setmana entreno de quatre a cinc dies, una mitjana de tres hores, però a part d’escalar faig gimnàs i aeròbic, que són molt importants per a la resistència i la força”, explica l’andorrana. El tipus d’entrenament, però, depèn dels dies. “Hi ha dies que entreno sola i de vegades som quatre, entrenem el meu germà i dos nois més”, aclareix Taulats. El seu germà petit, el Nicolau, segueix els seus passos, i es que també està federat i entrenen junts habitualment. A la Seu d’Urgell acudeixen per entrenar bloc i, a més, es desplacen a diferents rocòdroms. “M’agrada poder provar diversos espais per escalar, així puc provar més situacions i posar-me a prova”, manifesta l’escaladora.

Entre els seus referents es troben l’escaladora eslovena especialista en proves de dificultat i blocs Janja Garnbret i el seu entrenador de la FAM, David Gambús. A la Laia l’escalada l’ajuda interiorment. “Poder escalar m’aporta felicitat, em completa, em fa creure que tot l’esforç fet mereix la pena.” Tot i que considera que la seva virtut és la perseverança, el seu defecte és l’alta pressió que es posa al damunt. “Soc molt exigent amb mi mateixa, mentalment em carrego moltes coses, hi ha molta gent, hores i esforç perquè surti tot bé i jo pugui escalar”, confessa l’andorrana. Amb aquesta determinació ha arribat a guanyar aquest any la Copa d’Espanya d’escalada. “Va ser la meva primera competició d’aquest caire i vaig quedar primera, aleshores em vaig adonar que tot l’esforç tenia la seva recompensa, és la prova que m’ha marcat més, sens dubte”, recorda Taulats.

De cara al futur la Laia vol continuar combinant els estudis amb l’esport. Tot i que encara no sap si farà carrera o un grau, té clar que es decanta per les ciències i les matemàtiques.

tracking