L'hora dels mil·lennials

Matemàtiques aplicades al món

Mireia Iranzo és una de les guanyadores del DiMaTPirineus

Mireia Iranzo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les matemàtiques no solen ser l’assignatura que més agrada als escolars, però hi ha maneres d’apropar-les que acaben aconseguint que siguin entretingudes. Per Mireia Iranzo, aquest és el cas del DiMaTPirineus, el Dissabte de les matemàtiques transfronterer, que pretén apropar aquesta matèria als joves a través de la curiositat. “És una manera diferent d’enfocar les mates, i demostrar a aquells que creuen que només són números i que és avorrit que aplicant-les a temàtiques que s’apropen a la nostra realitat t’acosta a elles i és com un joc”, apunta Iranzo. Ella va ser una de les onze alumnes de l’escola andorrana de batxillerat que van participar en la primera edició del certamen, que es va celebrar a la Seu d’Urgell. “Durant la jornada es feien tres xerrades i el taller de després es basava en la que havies assistit. En el nostre cas, la professora de matemàtiques ens va assignar l’activitat segons els nostres interessos. A mi m’interessa molt la biologia i per això aprendre com aplicar les matemàtiques en aquesta matèria era d’interès per a mi”, apunta Iranzo.

La massanenca de 17 anys va ser, juntament amb Anna Calaf, la guanyadora del taller Les matemàtiques de les poblacions, una xerrada a càrrec de Sílvia Cuadrado. “La conferència de Cuadrado va ser molt entretinguda, durant una hora i mitja ens va plantejar preguntes sobre com predir el creixement d’una població de bacteris i després en parelles havíem de resoldre problemes basats en la temàtica i amb unes fórmules que ella mateixa ens havia ensenyat durant la xerrada”, apunta Iranzo. L’estudiant explica que ja coneixien prèviament les temàtiques que s’impartirien, però que no els va caldre una preparació prèvia. “Molts dels conceptes estaven enfocats a la biologia, però moltes coses ja les havíem tractat a matemàtiques. Vam utilitzar els mateixos recursos que havíem après a l’aula, però enfocats des d’una altra perspectiva com la biologia”, defensa. Iranzo apunta que tota la jornada va ser molt dinàmica i van fer molta pinya entre ells. La massanenca no dubtaria a tornar a participar-hi en un futur i pensa que seria molt positiu traslladar-ho a Andorra. “Vam aprendre moltes coses i no es va fer gens pesat, ens va passar el temps volant. És una manera de veure com apliques al món real el que has estudiat a classe”, assenyala.

Iranzo, que cursa el batxillerat científic internacional i vol estudiar Medicina, afirma que li ha servit per preparar-se per a futurs exàmens i aprendre a plantejar, trobar el sentit i resoldre més ràpid els problemes matemàtics.

tracking