TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

L'hora dels mil·lennials

Representar Escaldes

Laia Llobet és pubilla d’Escaldes-Engordany

Laia Llobet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per Laia Llobet el pubillatge no és només una tradició parroquial, sinó també familiar i de costums. “La mare va ser dama el 1996 i el meu germà hereuet el 2017, jo ho vaig viure amb ell des de fora i vaig decidir que volia ser pubilla”, explica Llobet. A més, l’escaldenca fa anys que col·labora amb la Unió Pro Turisme i ha viscut de prop diverses tradicions i festivitats. “Volia viure el pubillatge des de dins, crear la meva família del pubillatge i fer amistats”, relata.

La nova pubilla indica que és “una experiència única que em quedarà tota la vida en el record”, i destaca el paper que ha adquirit com a representant de la parròquia. “És una gran responsabilitat, no et pots equivocar amb el que expliques i has de transmetre correctament el que és la parròquia”, assenyala. La jove s’ha format en un context històric i cultural al voltant de la vila escaldenca i del país per assolir la designació. Llobet va haver de superar un examen escrit, una redacció, una prova oral i un dinar popular amb els nou membres del jurat i la resta de candidats. “El més difícil van ser els exàmens, però al dinar diria que va ser quan ho vaig passar més malament perquè no acabava de trobar la meva posició i en acabar em vaig quedar amb un mal gust de boca perquè considero que no vaig parlar prou com hauria volgut”, afirma.

La jove de 16 anys té clar que vol estudiar Dret a l’estranger en un futur, però de moment durant els pròxims dos anys compatibilitzarà els seus estudis amb les funcions de pubilla. Llobet explica que l’objectiu, a part de representar la parròquia, és donar a conèixer el món del pubillatge. “És important perquè s’està perdent i cal mantenir una tradició que s’ha fet des del 1971, és bonic i és un distintiu d’Escaldes de la resta de parròquies. Els joves que s’hi poden presentar no saben què és i els sembla avorrit. Si es donés a conèixer segur que ho faria molta més gent”, apunta.

Segons explica l’escaldenca, gairebé cada cap de setmana es desplaçaran per assistir a les eleccions de pubillatge de Catalunya on compartiran les tradicions de cada lloc. “Intentaré anar al màxim d’actes per viure l’experiència tant com pugui”, assegura. La jove no dubta a animar tothom que es presenti per viure aquesta vivència que considera “inoblidable”, conèixer gent i el màxim de llocs possibles. Pel que fa a les proves apunta que “s’hi ha d’anar tranquil, cal que siguin elles mateixes, que parlin i diguin en tot moment el que pensen”.

El debut oficial de Llobet serà el 8 de maig coincidint amb la festivitat de Sant Miquel d’Engolasters, per al qual els nous representants s’estan preparant assistint a classes de sardanes.

tracking