L'hora dels mil·lennials

Concentració i disciplina

En Marc Martínez és el vigent campió juvenil d'escacs d'Andorra

Marc Martínez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En Marc Martínez va començar a jugar a escacs sota les instruccions del seu pare quan era petit. S’ho prenia com un passatemps, però amb vuit anys l’Òscar, professor de la Federació Andorrana d’Escacs, va veure que tenia facilitat i el va animar a apuntar-se a la federació. “Vaig provar-ho i em va agradar, ara ja fa nou anys que entreno amb ells”, explica el jove de 16 anys d’Ordino. Practica dos dies a la setmana i a més els dissabtes fa classes en línia amb l’ECU (l’European Chess Union).

A principi de mes l’ordinenc es va proclamar campió juvenil d’escacs d’Andorra. “En principi el preferit era el meu company Serni Ribera, que juga molt bé, però vaig aconseguir guanyar-lo”, explica orgullós. “Va ser una partida posicional i de tàctica, vaig anar jugant tranquil i al final el vaig pressionar bastant i vaig acabar menjant un peó que va ser decisiu”, relata. El jove jugador se sent molt satisfet per la victòria i de poder competir juntament amb els que considera els seus amics. Ara ja es prepara per disputar el Campionat de Catalunya, que se celebrarà per Setmana Santa.

Marc Martínez s’alegra que per fi les competicions hagin tornat a la normalitat i recorda que el 2021 va ser “una mica estrany”, perquè encara es van suspendre i posposar molts campionats. “Durant el confinament entrenàvem jugant partides en línia i no m’agradava gens”, confessa, afegint que és “molt diferent” jugar cara a cara o fer-ho a través d’una pantalla. “Vaig perdre el ritme i no estava gaire motivat en el confinament, però gràcies a haver tornat a jugar presencialment he agafat el ritme de nou”, sentència.

En tractar-se d’un país i, de la mateixa manera, d’un club petit, els jugadors solen competir fora del Principat. Normalment es desplacen a Espanya –sobretot a Catalunya–, França o Alemanya. L’ordinenc té molt bon record del Mundial que va disputar a Grècia el novembre del 2018, quan competia en categoria sub 14 de segon any. “El que més vaig valorar va ser l’experiència de veure jugar els millors del món de la meva edat”, explica.

Marc Martínez, que estudia primer de batxillerat al Sant Ermengol i té facilitat pels números i les ciències, proclama els escacs com una bona activitat per utilitzar el cervell i millorar la concentració. La seva intenció és estudiar Economia o alguna enginyeria a Barcelona.

tracking