L'hora dels mil·lennials

Becada al bàsquet universitari

Maria Sobany és jugadora i estudiant al Danville Community College (Illinois)

La jugadora de bàsquet, Maria Sobany

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bàsquet universitari és un esport de masses més als Estats Units. Atreu molt públic i per als jugadors és una oportunitat única abans de fer el pas a les grans lligues professionals. De fet, l’NBA i la WNBA estan plenes de jugadors que han destacat en la seva etapa universitària i després han fet el pas a l’elit. No tots ho acaben aconseguint, però formar part del bàsquet universitari ja és una gran oportunitat.

L’andorrana Maria Sobany està gaudint d’aquesta oportunitat. L’octubre del 2019, un agent que l’havia vist jugar en un torneig internacional li va oferir a través d’un missatge d’Instagram la possibilitat d’anar a estudiar als Estats Units amb una beca de bàsquet, amb la qual li pagaven la carrera. “No m’ho havia plantejat mai. Em vaig informar molt, vaig estar parlant amb els pares i l’agència ens ho va explicar tot bé. Al final vam pensar que no perdíem res per intentar-ho”, explica Sobany.

Des de l’octubre fins que va signar la beca van passar uns mesos, però finalment el maig del 2020 van tancar l’acord i a l’agost va fer les maletes cap a una localitat d’Illinois situada entre Chicago i Indianapolis. Va començar a estudiar direcció esportiva al Danville Area Community College, compaginant-ho amb els entrenaments a l’equip femení de la universitat. Malauradament, dos mesos i escaig després va patir una lesió important al genoll, la qual no la va deixar arribar a debutar. Al novembre va tornar a Andorra, on es va operar i des d’on seguia els estudis telemàticament. La intenció és tornar a Danville a l’agost per a la nova temporada, quan ja haurà acabat la recuperació. “Allà estava molt bé, vivíem totes les de l’equip juntes i amb algunes coincidíem a classe. Estava lluny de casa, però com que moltes de l’equip també són de fora acabem fent família entre totes”, comenta Sobany.

Sobre les opcions de futur, la jugadora andorrana accepta que “òbviament m’agradaria dedicar-me al bàsquet i, si calgués, sacrificaria moltes coses per poder-ho fer”. Tot i això, manté els peus a terra. “Sé que és molt difícil. El bàsquet m’agrada mentre el gaudeixo, però si em pressionen ja no ho gaudeixo tant”, assenyala. De moment, però, Sobany es vol centrar en els estudis. Actualment té un any més per endavant al Danville Area Community College i quan acabi vol fer un nou grau universitari de quatre anys més, també als Estats Units.

tracking