x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
L'hora dels mil·lennials

Plenitud ajudant els altres

Jana Sousa és voluntària de Cooperand
Jana Sousa

Plenitud ajudant els altres

Jana Sousa és voluntària de Cooperand

Actualitzada 29/01/2021 a les 19:30
La pandèmia ha truncat els plans de Jana Sousa de passar dos mesos a Bolívia com a voluntària de Cooperand. Era la continuïtat del que havia fet amb la Fundació Tutelar “acompanyant gent gran de Clara Rabassa passant-hi una estona perquè no tenen familiars aquí”, i que va repetir durant el confinament com a integrant d’una xarxa de voluntariat “perquè per ajudar no fa falta marxar gaire lluny”.

La jove de 21 anys, estudiant d’Educació Infantil i monitora a l’Esplai de la Massana, es defineix com “molt empàtica i des de petita m’agrada ajudar, donar molt als altres, a l’escola ja em ficava a ajudar els companys, em sento molt plena”, i per això té clar que vol dedicar-se a treballar al Tercer Món. La previsió és acabar els estudis al juny i el curs vinent fer un màster d’Arts Visuals i Educació, per aprofundir en una branca que l’atreu “perquè soc molt expressiva, molt de reivindicar-me d’injustícies i l’art és l’eina per expressar-me”. Jana Sousa destaca que es tracta d’una formació personal que li permetrà aplicar els coneixements en els projectes d’ajuda als altres.

Abans de continuar estudiant vol fer realitat el voluntariat a l’espai que Cooperand té a Santa Cruz de la Sierra per a adolescents del carrer amb problemes de consum i venda de drogues. Podria ser que la pandèmia o els conflictes i la inseguretat que hi ha a Bolívia tornin a ajornar una estada per a la qual ha rebut formació, “tot i que no estàs preparat fins que t’enfrontes a les situacions” dures en molts casos. L’experiència es presenta com el primer pas per “potser estar allà una temporada, una opció per començar i ambientar-me perquè la idea és treballar fora”.

La jove reconeix que el voluntariat pot semblar atractiu com una aventura “i molta gent ho fa per viatjar, no van per ajudar realment, i aquí s’ha de marcar la diferència perquè allí esperen una resposta de tu”. I considera que cada vegada més gent “s’està desmarcant de la societat molt individualitzada que demana productivitat, competitivitat, on els diners ens controlen a tots i es va cap a un entorn on la gent té més ganes d’obrir-se”. Jana Sousa reivindica que “amb grans de sorra es poden fer canvis i millorar el món”, dedicant temps a qui necessita un cop de mà perquè “em dona plenitud estar amb algú que t’agraeix que hi siguis” només per la voluntat d’ajudar-lo.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts