L'hora dels millennials

La importància de la disciplina

El karateka Silvio Moreira és un dels becats pel Programa Alt Rendiment que atorga el Govern

Silvio Moreira

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Respecte, constància i disciplina són tres conceptes que s’ense­nyen en les arts marcials. El karate és un dels esports en què els valors i les ganes de guanyar s’uneixen i creen sensacions que els esportistes defineixen com a úniques. “El que més m’agrada és que pots estar concentrat en una competició i lluitar contra un amic que en aquell moment és el teu rival, però amb qui després l’amistat segueix. T’ajuda a veure la vida d’una manera diferent”, detalla Silvio Moreira, karateka de 22 anys becat pel programa d’alt rendiment (ARA) que atorga el Govern.

La passió pel karate va començar quan només tenia tres anys, de la mà del seu pare, que sempre havia volgut fer-ne, però mai va tenir-ne l’oportunitat. Des d’aleshores aquest esport li va entusiasmar i de mica en mica va anar assolint nous reptes. “A mesura que avances amb els cinturons et poses objectius i és una manera de motivar-te. Quan ets més gran ho veus d’una altra forma, vols competir, treballar fort, guanyar qui t’ha guanyat... Sempre vols arribar a més”, explica. La passió és tal que, tot i que podia haver estudiat Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) a Lleida, va decidir fer una altra carrera a Barcelona perquè allí es podia entrenar i a la capital lleidatana no. L’entrenament i l’esforç donen els seus fruits i entre el seu palmarès Moreira destaca la cinquena posició en l’Europeu júnior i les dues rondes passades al Mundial sènior en categoria absoluta. “Ho has de viure. T’adones que tot allò que has fet serveix per a alguna cosa i veus que hi pots arribar, que no ets menys que ningú. Els millors s’hi dediquen perquè als seus països tenen més subvencions i s’entrenen més temps, però amb els recursos que tens pots fer un bon paper i s’hi pot arribar”, afirma. Mentrestant es prepara i lluita per aconseguir el seu somni: fer un podi en el Campionat del Món i un en l’Europeu.

La pandèmia ha estat una nova experiència per al karateka, que es va muntar un tatami amb sis peces al saló de casa per preparar-se amb moviments curts i ràpids per buscar velocitat i fent més repeticions que habitualment. “M’he adonat que si has estat molt de temps entrenant-te tens els conceptes i saps on has de millorar, els punts claus que miren els àrbitres... Ha sigut molt més fàcil del que pensava, tot i que no és el mateix entrenar-te a casa que en un tatami al gimnàs.”

tracking