L'hora dels millennials

L'essència de cooperar

Javier Morales és col·laborador de Cooperand i va fer una estada en un barri marginal de Bolívia

L'essència de cooperar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja feia temps que sentia una inquietud dins seu quant a la cooperació i, amb la necessitat d’un descans laboral, va decidir agafar una excedència per marxar a fora a fer un voluntariat. Javier Morales, massanenc de 27 anys, va estudiar Administració i Direcció d’Empreses a Andorra i Dret a la Universitat Oberta de Catalunya, i actualment treballa en una consultoria del país, però això no li impedeix treure temps per col·laborar amb Cooperand, una associació que promou el desenvolupament de les persones que viuen en condicions de pobresa i/o marginalitat en estats de l’Amèrica llatina.

“Vaig assistir a unes xerrades i, en conèixer la gran tasca que du a terme l’ONG, vaig prendre la decisió de marxar a Bolívia durant dos mesos”, explica Morales, per donar suport als joves d’un barri marginal de Santa Cruz de la Sierra, on s’ubica el projecte Plan 3.000 de l’entitat. La seva tasca consistia a muntar diverses activitats i dinàmiques perquè els joves no estiguessin al carrer, “amb tota la problemàtica que hi ha de bandes, drogues, prostitució... Parlàvem amb ells i les seves famílies, acompanyant-los i influint de manera positiva en les decisions que van prenent”, diu.

Aquesta experiència, a banda de fer-li valorar coses que es donen per fet al primer món, va demostrar-li que encara queda molt per fer. “Bolívia m’ha deixat una petjada al cor, així que és possible que hi torni aquest estiu per ajudar”, afirma, i té clar que s’invo­lucrarà en allò que pugui amb l’organització. De moment ha apadrinat una nena boliviana i col·labora formant els nous voluntaris de Cooperand. Morales opina que s’està fent una bona feina a Andorra quant al voluntariat: “Crec que pel nombre de persones que residim al país el nombre d’organitzacions és prou interessant.” Però afegeix que la feina no està feta i que cal involucrar-se tant com es pugui, “no costa res ajudar els altres i el que per a una persona és un granet de sorra per a una altra significa tota una muntanya”.

Com relacionar els seus estudis amb la part cooperativa? El massanenc exposa que, en un futur, una de les vies que li agradaria desenvolupar del dret és l’internacional, “un àmbit que m’omple bastant. Si el meu temps i feina m’ho permeten m’agradaria aconseguir millorar la vida dels altres, seria un objectiu acomplert”.

tracking