L'hora dels millennials

La consciència jove del canvi

Mateu Bracque és l'impulsor de Fridays For Future Andorra

La consciència jove del canviA.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mateu Bracque, un jove de 17 anys que estudia primer de batxillerat al Lycée Comte de Foix, és un dels fundadors de Fridays For Future Andorra, un moviment novell que lluita contra el canvi climàtic. “Sempre m’ha preocupat el medi ambient i des de ben petit m’han ensenyat a reciclar a casa perquè la meva mare treballa d’això, és enginyera de medi ambient. És una cosa que m’han inculcat i, parlant amb altra gent, m’he adonat que no tothom ho té tan integrat en les seves vides”, explica Bracque.

El moviment Fridays For Future va néixer a Andorra arran d’estar veient un programa de la televisió francesa, on van convidar l’activista Greta Thunberg per parlar sobre el moviment. “El seu discurs em va impactar. A més, una companya, la Nerea Mourelo, ens va dir que es faria la primera vaga de caire mundial i això em va donar idees. El mateix dia vaig proposar en un grup de WhatsApp de fer la vaga, la idea va agradar i vam començar a organitzar-la”, exposa el fundador de la iniciativa, que afegeix que al principi volien fer una primera concentració a l’entrada del Lycée com a prova pilot per tal de veure quin suport tenia.

Van decidir iniciar un compte d’Instagram per donar més visibilitat a la concentració i d’aquesta manera altres escoles els van demanar d’obrir-la a tots els sistemes educatius per tal de poder sumar-s’hi, i va ser quan van decidir canviar la concentració d’emplaçament. “Jo pensava que seríem uns cent, però en veure que érem entre dos-cents i tres-cents a la plaça del Consell General ens vam quedar molt sorpresos”, exposa el jove. Aquest col·lectiu reivindica tenir un futur digne, “vistes les polítiques globalitzadores i consumistes que fan que contaminin molt i tinguin un impacte molt negatiu al planeta, fet que retroalimenta el nostre propi suïcidi. Volem que Govern i la ciutadania tinguem consciència mediambiental i demanem polítiques de canvi”, afirma Bracque. L’objectiu d’FFF, diu, és que es declari l’estat d’emergència climàtica a Andorra, tal com s’ha fet a d’altres països. “Nosaltres continuarem fins que es pugui canviar la manera de pensar. Tenim altres projectes, com ara ajudar l’associació Stop Violències amb l’organització de la festa Pride i transmetre el missatge que cal respectar el medi ambient, encara que s’estigui de festa”, sentencia el jove activista.

tracking