Jon ApodacaJ.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La neu és el fenomen meteorològic més important a Andorra. En depèn gran part del turisme i moltes activitats empresarials que només es realitzen durant la temporada d’hivern. Però també cal tenir en compte que comporta riscos i perills que cal tenir presents per tal de pal·liar els possibles efectes.

Aquesta és la principal tasca de Jon Apodaca, un jove doctorand que està realitzant la tesi La caracterització espaciotemporal de l’activitat d’allaus a Andorra al Cenma, on aporta nous coneixements, eines i tecnologies per a la presa de decisions en la previsió del risc d’allaus. “La tesi té com a objectiu principal obtenir uns patrons de l’activitat d’allaus per poder ser útil per a les estacions d’esquí i el risc d’allaus a les car­reteres”, explica. Afirma que treballa en grups multidisciplinaris, que li està resultant fàcil la feina amb estacions i Mobilitat, i que està molt content perquè “hi ha moltes dades de fa anys que encara no ha treballat ningú”.

L’investigador també assegura que la prevenció de riscos en allaus és molt important en un país com Andorra, ja que hi ha un percentatge molt alt de zones exposades. “Cada vegada hi ha més població que practica activitats de muntanya i això també permet que aquest tipus de recerca sigui més útil per aplicar coneixements i eines que puguin facilitar que hi hagi menys accidents”, relata. Per dur a terme aquesta investigació Govern li ha atorgat una beca. “Em permet durant tres anys treballar en la temàtica i és una estabilitat que et donen per fer aquesta recerca. Tu també aportes continguts al país que poden ser útils per al futur”, comenta Apodaca.

Tot i haver estudiat la llicenciatura en geologia per la Universitat del País Basc, un màster en recursos minerals i riscos geològics per la Universitat de Barcelona (UB) i l’Autònoma (UAB) i un postgrau en vulcanologia a la de Girona, assegura que ser geòleg és una professió que no té gaires sortides laborals. “En el tema dels riscos no hi ha gaires professionals especialitats i crec que hi ha moltes possibilitats, ja que cada dia s’està treballant més en la conscienciació i divulgació sobre els riscos”, argumenta. Tot i així, Apodaca creu que falta molta feina per fer “sobretot en educació, tant a l’administració com a les escoles”, però que amb el pas dels anys hi haurà més possibilitats de treballar en el camp dels riscos perquè “són coses que afecten les persones”.

tracking