L'hora dels millennials

Identificar boscos protectors

L'ordinenc Marc Font està centrat en la seva consultora mediambiental e-forestland al país

Marc Font, enginyer forestalM.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ha estudiat una Enginyeria forestal, un màster en Gestió del risc d’incendis en l’àmbit europeu i un màster en Protecció civil, però assegura que la formació no s’acaba amb els títols i que en el “dia a dia es van obrint noves disciplines”. L’ordinenc Marc Font va rebre l’any passat l’ajut de mobilitat a investigadors que atorga el Govern d’Andorra i ara està centrat en la seva consultora mediambiental e-forestland al país.

Font ha elaborat un protocol metodològic per aconseguir minimitzar el risc d’incendis forestals i fer que siguin de baixa intensitat els que no es puguin evitar. Tot i que al país no hi ha hagut grans incendis, Font adverteix que els països nòrdics ja estan fent recerca sobre la prevenció d’incendis a causa del canvi climàtic. Afirma que per causes accidentals i amb l’augment de temperatures i la disminució de precipitacions que comporta el canvi global que s’està produint, serà impossible “evitar que es produeixin incendis”. Aquests incendis posen en perill els boscos que tenen una funció vital com a “protectors de les allaus”. Quan el bosc desapareix s’hi poden instal·lar baranes protectores, però aquestes tenen un alt cost. Per això, considera que cal identificar quins boscos protectors estan en risc de patir incendis i invertir els recursos de prevenció en aquests espais naturals, optimitzant així els recursos existents. Per aconseguir que els incendis siguin de baixa intensitat i evitar tragèdies com la viscuda aquest any a Califòrnia, Font apunta que cal treure vegetació acumulada als boscos que actuen com a combustibles i conscienciar la població que viu sota un bosc protector per evitar incidents. Cal recordar que més del 90% dels casos els incendis forestals es produeixen a causa de l’activitat humana.

El seu protocol és un cas d’estudi i encara no està implementat però ell creu que pot tenir una aplicació a Andorra. “Hi ha consciència de la importància del bosc en l’àmbit polític i per part dels tècnics de l’administració, i hi ha iniciatives per preservar els boscos i la biodiversitat”, assegura Font. La seva intenció és seguir investigant per detectar com invertir els recursos de manera més eficient. Té clar que per assolir l’èxit cal “implicar-hi tots els actors, des de la propietat fins a l’administració o qualsevol persona interessada en el tema que pugui aportar el seu coneixement”.

tracking