L'hora dels millennials

Explorant territori andorrà

El geòleg Raül Mas està realitzant la tesi doctoral entre l'Institut d'Estudis Andorrans i la Universitat Politècnica de Catalunya gràcies a l'ajuda que va rebre de Govern

Explorant territori andorrà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moviments de vessants i esllavissades de grans dimensions. En aquest fenomen se centra la tesi doctoral Anàlisi regional del risc de grans esllavissades a la Conca Alta del riu Segre (Pirineu Oriental) que està duent a terme el geòleg Raül Mas. Gràcies a l’ajuda que va rebre per part del Govern fa gairebé tres anys, està cursant el doctorat entre la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut d’Estudis Andorrans. Ara està instal·lat al Principat, ja que és una de les seves zones d’estudi. “La tesi consisteix principalment a detectar quins terrenys, sobretot d’Andor­ra i de la part nord de Catalunya, podrien ser propensos a patir algun moviment en un futur per les seves condicions geològiques o climàtiques”, explica Mas. L’anàlisi que el geòleg realitza des de l’any 2015 i que defensarà probablement a final del curs que ve és molt més determinant del que sembla. Tot i que es tracta de moviments lents que no haurien de suposar cap perill per a la població, segons Mas, “poden arribar a causar danys econòmics molt importants a carreteres i poblacions senceres. La idea és tenir-ho controlat i poder fer plans de prevenció”, hi afegeix.

Mas no oblida que sense l’ajut del Govern i les facilitats que va rebre de l’Institut d’Estudis Andorrans –que li van proposar el projecte i es van encarregar de la seva preparació– probablement no s’hauria pogut dedicar al tema que va estudiar i encara menys fer-ho al seu país, que és el lloc on reconeix que li agradaria seguir treballant. “En un futur voldria seguir aquí. Sé que hi ha empreses que s’hi dediquen, el que no sé és com estan les borses de treball”, assenyala. De totes maneres, tampoc no descarta marxar a fora en cas que sigui necessari. “La meva parella també està buscant feina i si quan això acabi hem de sortir, doncs sortirem. No ens tanquem en aquest tema”, assegura.

El geòleg de 29 anys defensa la qualitat de les beques i les oportunitats que s’ofereixen al Principat any rere any. El problema, segons afirma, no és més que la percepció que té el conjunt de la societat. “En general tu intentes explicar a la gent què és un estudi de doctorat i no ho entén i, per tant, tampoc ho valora. I això no tan sols passa a Andorra, sinó a molts més llocs”, lamenta Mas. Per sort, però, “el Govern facilita molt la formació de nous investigadors a Andorra”, conclou.

tracking