Qualitat de vida

Què és la qualitat de vida? Cadascú té un concepte de qualitat de vida? Pot ser que quelcom que a mi em dona qualitat de vida li’n resti a una altra persona.

La gent que no descansa prou bé perquè fa massa calor al pis no pot rendir bé a la feina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Això de la qualitat de vida és quelcom que tots volem tenir, però potser no tenim gaire clar en què consisteix tenir qualitat de vida. Podem dir que hi ha uns factors universals que ens donen qualitat de vida com, per exemple, tenir una vivenda adequada a les nostres necessitats en la qual ens puguem sentir segurs, protegits i confortables.

En general una casa amb espai suficient, assolellada, silenciosa, amb un jardinet i ergonòmica dona qualitat de vida al cent per cent de les persones. I una casa amb piscina? Doncs per a algunes persones seria el millor que els podria passar, però per a altres tenir piscina suposaria un maldecap continu.

També ens dona qualitat de vida poder menjar bé. Però, què és per a tu menjar bé? Sabem que el menjar és molt important tant per la qualitat dels seus productes com per l’elaboració dels plats. Menjar gaudint és tot un plaer, però hi ha persones que no poden gaudir-ne. És més barat comprar un plat hiperprocessat que un bròquil i, a més a més, el veritable luxe és tenir temps per cuinar. Això és qualitat de vida, poder tenir temps per fer aquells plats que feien les padrines.

Tenir una feina motivadora i poder fer-la a un ritme que no ens xucli la vida també és qualitat de vida. Potser no tens opcions a fer gaires feines, potser sí que en tens i t’agrada molt la feina que tens però no el ritme o la intensitat a la qual la fas. Potser tens uns companys de feina tòxics que fan que anar a treballar sigui una tortura.

També ens dona molta qualitat de vida tenir temps per a nosaltres mateixos, per fer allò que ens agrada. La manca de temps ens pressiona i quan entra en joc la pressió no podem parlar de qualitat de vida. Fins i tot allò que hem de fer, les nostres obligacions, són millors si les podem fer amb temps, sense haver de cór­rer, sense anar tot el dia esbufegant. Hi ha vegades, fins i tot, que deixem de fer coses que ens anirien be perquè no tenim prou temps per gaudir-les.

Podria seguir i seguir parlant d’elements que ens donen qualitat de vida com ara la seguretat, el clima o els serveis, però n’hi ha un que no em voldria deixar: el poder adquisitiu. Els diners no donen la felicitat, però ens ajuden a comprar el benestar. Conec gent amb molts recursos que no té una vida feliç... però sí còmoda. Amb poder adquisitiu pots tenir una vida millor, més còmoda, equilibrada, lliure i compensada. Això és així i qui en tingui cap dubte que pensi si gua­nyaria qualitat de vida amb una casa silenciosa, amb bones vistes, amb un cuiner que li fes plats sans i variats, amb temps per gaudir dels seus hobbies i prou cash per anar de vacances un cop per trimestre i fer que tots els caps de setmana duressin tres dies.

Però, què passa quan no tenim qualitat de vida? Doncs que tots en patim les conseqüències en el dia a dia. La gent estressada pren més medicació, falta més a la feina i provoca més accidents de trànsit. La gent que no pot descansar prou bé perquè fa massa calor al seu pis no pot rendir bé a la feina i pot ser acomiadada.

La manca de qualitat de vida provoca hàbits tòxics per compensar, fa que mengem pitjor, que estiguem més irritables i que hi hagi més conflictes i violència en tots els àmbits. Podria seguir i seguir, però si tinc una cosa clara és que la manca de qualitat de vida ens surt molt cara a tots.

tracking