Els drets d'estiu dels infants

TOTHOM hauria de tenir dret a viure un estiu ple d’aventures, de nous amics, de noves experiències, de nous descobriments.

Les vacances són per viure experiències noves, guanyar independència i conèixer altres realitats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir vàrem anar a sopar amb un amic a ca seva, com diuen a Menorca. Hem vingut per feina i ens quedarem per plaer uns dies. Han estat dies intensos en què hem fet xerrades, conferències, enregistrat podcasts i dissenyat projectes. Mentre treballem la nostra filla està jugant i xerrant amb nous amics. Han fet una colla molt maca de nens, nenes i gossos de diferents edats. Els cans són importants ja que també juguen, van amb ells a tot arreu i es vigilen mútuament. La colla, sense els cans, no seria la colla. El fet és que estic segur que serà una experiència inoblidable per a ella, una experiència intensa en què està descobrint nous menjars, noves realitats, noves inspiracions, noves maneres de fer i noves experiències, i m’ha fet pensar que tots els nens haurien de viure un estiu inspirador.

L’estiu per als nens és molt important ja que els permet tenir accés a experiències que no poden tenir durant l’any degut a les rutines del dia a dia de l’època escolar. De fet, mireu, us ho explicaré en format de drets d’estiu dels infants.

1. Dret a experimentar. L’estiu és per provar coses noves que no havíem fet mai. Saltar a la piscina fent una tombarella, banyar-te al riu o tastar menjar nou. Les conductes exploratòries són normals i fins i tot desitjables ja que ens permeten adquirir més recursos. El paper dels pares és ajudar-los a identificar què no cal ser explorat i a guanyar seguretat per explorar allò que val la pena ser explorat.

2. Dret a fer nous amics. Al final els amics dels nostres fills són del mateix poble, el mateix esport, les mateixes aficions o la mateixa escola. Sí, ja sé que no són ben bé iguals que ells, però les vacances permeten conèixer persones amb interessos i realitats molt diferents a les seves. La tolerància és l’art de conviure amb persones diferents i els amics d’estiu tenen un paper molt important en el desenvolupament de la tolerància.

3.Dret a inspirar-se. De les interaccions de vacances acostumen a sortir noves idees, nous projectes, nous instruments musicals per descobrir, noves activitats que explorar, nous punts de vista i noves maneres de fer. I, evidentment, tenen dret a portar-ho a la pràctica o, com a mínim, a intentar-ho.

4.Dret a descobrir noves realitats. Aquest dret és molt important ja que els permet, per una banda, valorar més el que tenen i posar en context tant les seves comoditats com limitacions i, per una altra banda, els permet expandir els seus horitzons i plantejar-se noves alternatives de vida més enllà del model familiar.

5.Dret a guanyar autonomia. L’estiu és per estar amb els amics. Pot ser a la platja una mica apartats, a l’altre costat de la piscina o fent una activitat amb monitors, però l’estiu és per guanyar autonomia. El millor que podem fer és que els nostres fills siguin autònoms. Ni dependents ni independents. Autònoms. Que facin i que sapiguem què estan fent, sempre amb seguretat.

De ben segur que hi ha més drets però ho deixarem aquí que no és poc. Sí, ja sé que em diràs que tu també tens drets d’estiu. No en tinc cap mena de dubte i seria genial que els poguessis gaudir, però no oblidem que som els adults i que, per responsabilitat, hem de tenir cura dels nostres fills i fer tot el possible perquè tinguin una infància bonica, digna de ser recordada i que els ajudi a enriquir-se i a madurar amb estabilitat i recursos. Dintre dels recursos de cadascú, intentem que tinguin un bon estiu.

tracking