Incertesa...

La vida és incerta. Ho has d’assumir. No intentis controlar-la, és millor que aprenguis a llegir els senyals que ens envia la vida i a acceptar els canvis i a adaptar-te amb celeritat.

Incertesa...

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No ens agrada la incertesa, no podem suportar la manca de control sobre el destí i no tenir clar què passarà. El nostre cervell ens vol vius, sans i estalvis, i quan no sap què passarà comença a omplir els buits d’informació tirant d’imaginació i, com no, ho fa en clau d’angoixa i de por.

Estem capacitats per lluitar contra l’adversitat i gestionar les dificultats, però no suportem no posar un nom al que ens passa, no poder fer plans i no poder anticipar el futur proper.

Tolerem malament la incertesa i preferim qualsevol cosa al no-res, encara que no sigui bo, encara que sigui molt pitjor, no importa, com l’escalador que s’agafa a una branca seca, preferim quelcom, encara que sigui dolent, al no-res.

Ara mateix vivim amb un nivell d’incertesa i de manca de control que no es pot suportar i que és impossible de gestionar. Intentem buscar recursos, unes regles que ens ajudin, quelcom que ens inspira per poder gestionar la Covid, la crisi, l’adolescència dels fills, la manca d’amor de la parella, la manca d’il·lusió vital, en definitiva, una vida exigent que se’ns està complicant per moments.

La incertesa sempre ve acompanyada de l’angoixa, una angoixa que ens vol motivar a fer quelcom, a buscar aquella branca seca, aquella tècnica estranya de nom exòtic que ens donarà pau i calma. Qualsevol cosa ens va bé... O no...

Però que no veiem clar què podem fer no vol dir que no puguem fer algunes coses. Tinc alguns consells per a tu. Comença per discriminar allò incert d’allò desconegut. De vegades ens equivoquem i creiem que quelcom és incert, quan tan sols és quelcom que no coneixem. Això és una bona notícia: pot ser après i quan ho aprenguis ho podràs gestionar la mar de bé. Observa, aprèn, llegeix, viatja i estimula la teva curiositat. El coneixement et donarà criteri, seguretat i confiança en les teves capacitats. Intenta definir un marc de referència o alguns paràmetres que et proporcionin certa estabilitat. De vegades no és tan incert com sembla. Analitza i estudia per poder obtenir alguns indicadors que t’ajudin a prendre bones decisions.

Controla la teva ment, no tinguis pressa per arribar a una conclusió. Posa fre a la teva impulsivitat, no sempre qualsevol cosa és millor que res. No et precipitis. Tingues paciència. Espera a veure com van els esdeveniments per formar-te conclusions i adaptant les teves reaccions. Prepara’t per fer el pas adient en el moment adient. Accepta-ho, no podem controlar-ho tot, ni tenir-ho tot planificat, no perdis temps intentant endevinar el futur, és millor que estiguis preparat, analitzis ràpid i reaccionis amb celeritat. Potser t’equivoquis, no passa res, no et culpis, tan sols aprèn del que ha passat per no tornar a repetir el mateix error. No et castiguis.

El futur serà incert, cada cop més, oblida’t d’intentar controlar-lo i comença a guanyar competència, capacitat per adaptar-te al canvi i connecta amb les teves fortaleses i recursos, que t’ajudaran a gestionar l’adversitat.

tracking