Un Nadal alternatiu

El món es divideix entre les persones que estimen el Nadal i les que l’odien. Si ets del bàndol pro Nadal o dels rebels t’interessa molt seguir llegint

Un Nadal alternatiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si ets un pro Nadal has de saber que els rebels del Nadal necessiten la teva empatia i suport. Sí, ja sé que el Nadal és molt especial per a tu, que només és un cop l’any i que la tradició és la tradició; però és possible que algú proper a tu ho passi malament durant aquestes dates i, creu-me, hi ha vida més enllà dels canelons de Sant Esteve. Algunes persones se senten atrapades en un model de Nadal en què no encaixen, que no els agrada i que els suposa més experiències negatives que positives. De vegades perdem una persona estimada, estem baixos de moral o simplement estem cansats de fer veure que som una família feliç durant uns dies per tornar a ignorar-nos o a barallar-nos durant la resta de l’any.

De fet, hi ha molts Nadals possibles. Sí, ja sé que a casa sempre s’ha fet el mateix, però les coses canvien i saber adaptar-se als canvis és un gran senyal d’intel·ligència. Et convido a fer un acte de generositat i bondat: aprèn a tolerar un rebel del Nadal. Si t’ho pares a pensar bé, obligar que algú visqui el Nadal com tu vols o fins i tot fer xantatge emocional per aconseguir-ho no deixa de ser un acte d’egoisme impropi d’aquestes dates.

I tu? Ets un rebel del Nadal? Doncs et proposo que surtis de l’armari. La vida és molt curta per anar perdent el temps fent coses que no ens agraden perquè persones que no ens respecten estiguin contentes durant una estona. Aquest Nadal pots incloure petits o grans canvis. Pots passar dels canelons que t’estressen i fer un plat preparat, pots fer l’àpat a fora en un restaurant i fins i tot pots fer que ho pagueu entre tots. Però també pots fer canvis grans. Si no et ve de gust celebrar el Nadal, el millor que pots fer és –no t’ho creuràs– no celebrar el Nadal. Parcs temàtics, capitals, balnearis, estacions d’esquí i platges d’arreu del món estan plens de persones que han decidit no celebrar el Nadal o fer-ho d’una manera alternativa.

Finalment, hi ha qui decideix quedar-se a casa. Sols o acompanyats, però tranquils, sense fer res en especial. Potser una mica de rando, llar de foc i vi, un bon llibre i una banyera... Tant se val.

Sé que de vegades cal una excusa molt bona que et proporcioni la força per poder fer aquest pas. No patiu. Jo la tinc. Podeu dir que estic fent un estudi i que us he triat com a subjectes experimentals. Que aquest estudi és molt important per a la ciència i la psicologia i que ets molt afortunat de poder participar-hi, que de fet no t’hi pots negar. Que a més a més, aquest estudi acabarà en un llibre i que formar part d’un llibre és una oportunitat que no es pot perdre. Què et sembla?

Permetre que un rebel del Nadal pugui fer el seu Nadal és un acte de generositat propi d’aquestes dates. Sigues empàtic. No ho està passant bé. Per cert, si alguna persona propera et diu que per Nadal ha de participar en un estudi, possiblement també t’estigui dient que no hi ha prou confiança perquè pugueu parlar obertament i sense drames del tema.

tracking