Els llums de Nadal

Tot gran esdeveniment ve precedit per senyals que indiquen que ja el tenim aquí. El primer glop d’aire fred ens indica l’arribada de l’hivern i... els llums del carrer, el Nadal.

Els llums de Nadal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot passejant he pres consciència que ja tenim el Nadal a tocar. El Nadal és un dels grans esdeveniments de l’any; esdeveniment que algunes persones gaudeixen i d’altres pateixen fins i tot abans que passi.

Atkinson és un psicòleg que va descobrir que les expectatives que tenim d’un esdeveniment ens generen emocions. Si esperem que el Nadal sigui bonic ens animarà i tindrem ganes que arribi; però si preveiem que el Nadal serà un cúmul de situacions desagradables o uns dies de tristesa, aleshores començarem a passar-ho malament només veure que els llums de Nadal s’han encès per tot Andor­ra.

A cada fanal i a cada car­rer, els llums de Nadal ens estaran animant o desanimant, il·lusionant o desil·lusionant, engrescant o angoixant. Però no tan sols això, les nostres expectatives també determinen les nostres motivacions; es a dir, allò que esperem que ens provoqui emocions positives ens motiva i allò que esperem que ens provoqui emocions negatives ens desmotiva.

Ara ja tenim clar el motiu pel qual algunes persones tenen ganes que arribi Nadal i d’altres no en volen saber res i ja es posen de mal humor només que vegin els llums de Nadal. Però d’on neixen aquestes expectatives?

Les expectatives neixen de dues fonts. Anem a pams. Hem viscut el Nadal uns quants cops. Alguns molt bonics, altres que ni fu ni fa i alguns realment desastrosos. Potser tots els nostres Nadals han estat meravellosos, potser tots els nostres Nadals han estat un desastre absolut. Tant se val. El fet és que de les vivències passades en traiem unes conclusions i aquestes conclusions són la base de les prediccions que farem. De vegades aquestes conclusions son errònies, de vegades distorsionades per un bonic record, de vegades per un de dolent; però sigui com sigui, d’elles neixen les nostres prediccions de futur.

Per una altra banda, les expectatives també poden néixer de la subjectivitat més absoluta. Quan pensem, de vegades hi barregem la por amb els nostres pensaments de tal manera que qualsevol fet futur ens generarà angoixa. De vegades, però, amb els nostres pensaments bar­regem el desig i creiem que el que ens depari el futur serà millor del que realment pot ser.

Fins i tot, de vegades, en els nostres pensaments barregem la fantasia i creiem que el nostre Nadal serà com el que veiem a les pel·lícules i anuncis de Nadal ple de joia, luxe, amor i sorpreses agradables.

Aquestes prediccions de futur que ens podem fer són tremendament subjectives i parcials, però el nostre cervell les pren per reals, de tal manera que ens predisposarà d’acord amb el que ell pensa, sigui encertat o no.

En qualsevol cas, et proposo que si t’estàs angoixant per l’arribada de Nadal, et plantegin de fer quelcom per aconseguir que aquest Nadal sigui diferent. No t’abandonis a un destí incontrolable. Podem fer algunes coses perquè aquest Nadal no et provoqui emocions negatives, ni t’angoixi ni t’entristeixi.

Avui començo una sèrie d’articles al voltant del Nadal amb el propòsit que visquis el teu Nadal.

tracking