“Papa, el capità del coronavirus”

Joan Martínez Benazet. A dues setmanes dels 66 anys. Ministre de Salut, pneumòleg, fill i pare de metges afirma que després de la pandèmia no creu que tingui ganes de repetir càrrec.

Joan Martínez BenazetFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cara visible de la pandèmia. Proper i didàctic, ha arribat molt a la ciutadania. “Suposo que perquè estic acostumat a parlar amb gent malalta i amb problemes i potser tenia el mateix llenguatge. Em sortia, no és una cosa que hagués preparat”, relata, reconeixent que ha estat “un drama”, però ha sigut un “privilegi lluitar contra ella i de fet he fet de metge”.

Li fan consultes pel carrer?

Sí, hi ha molta gent que em vol preguntar sobre la Covid i alhora que m’alena a seguir la lluita.

I els nens?

Em reconeixen i molts m’han enviat dibuixos del meu gat. Recordo dues anècdotes. Un dia en un pas de vianants de la Massana passava una família i els tres nens es van parar i em van saludar. I un altre dia un senyor amb un nen petit que li va dir: “Papa, papa, el capità del coronavirus” [riu]. M’han preocupat òbviament els padrins, que eren els més vulnerables, però al confinament pensava en els nens i em preocupava molt i per això intentava dir quelcom d’ells.

S’esperava un estiu com el que estem passant?

No. Pensava que el juliol, l’agost i inclús el setembre no tindríem casos. De fet veiem que són persones d’aquí que s’han infectat fora i després han infectat aquí i són molt lleus. Res a veure amb el brot pandèmic, però sí que pensàvem que durant l’estiu no veuríem res i els brots han fet que es mantingués la tensió. Alhora ens ha servit per mantenir els dispositius i entrenar-nos per si torna un brot pandèmic durant la tardor o l’hivern.

Vist l’escenari actual, s’ha d’aprofitar l’estiu perquè vindrà un altre període d’aïllament?

L’escenari és viure amb la màxima normalitat però amb les mesures de prevenció que estan funcionant molt bé. Hem de passar per aquesta fase i probablement l’hivern serà més dur, bastant més dur que el que és ara, però estarem més preparats.

Serà tan dur com abans?

Estarem preparats de forma diferent. Sabem protegir-nos del SARS-CoV-2, això fa que li costi més anar d’un a un altre i la intensitat de qualsevol brot no tindrà aquella taxa de reproducció.

Té molts maldecaps pel fet que esperaven descansar?

Als equips ens ha desanimat una mica veure que arribava l’estiu i no podíem relaxar-nos però ens està ajudant a preparar-nos millor. Ara, cansats? Sí, n’estem una mica. Ara intentaré fer uns dies de vacances encara que estaré connectat.

On marxarà?

Aquest estiu toca quedar-nos a Andorra. El màxim de dies que puc em quedo i hem de consumir aquí perquè ajuda l’economia i reverteix en tots. Ara, és cert que marxaré uns dies a unes bordes que tinc en un poble amb un sol habitant a la serra de Guara que em relaxo, llegeixo, que és el meu esport favorit, faig muntanya. Es diu Betorz, vaig comprar unes bordes fa molts anys perquè hi anava a fer barrancs per un preu irrisori comparat amb el que valen aquí les coses i allà em retiro sovint.

Què li agrada fer?

Muntanya. M’he aficionat a fer bicicleta de muntanya però elèctrica, caminar amb els gossos, llegir o fer tasques de jardineria d’arreglar les coses i estar a l’aire lliure, que sempre que puc aquí, allí i a tot arreu intento estar a l’aire lliure.

Farà trobada familiar després dels mesos de distanciament?

La faig amb la mare que té 101 anys i viu a Barcelona i la vaig a veure un cap de setmana de cada dos, i a les bordes vindrà el meu germà i la meva filla amb els nens, que és una de les coses que més anhelo.

Sense pandèmia, com hauria estat el seu estiu?

Hauria anat allà, soc de viatjar poc i de buscar entorn tranquil, natural i de muntanya. M’agrada viatjar a ciutats europees. La darrera va ser Lisboa una mica abans de les eleccions i és una ciutat que m’encanta.

Alguna destinació pendent?

Moltes, però després em fa mandra. Voldria anar a Porto i també vaig quasi cada any a Donosti, tinc un tipus d’atracció pel barri vell i els pintxos, menjar i estar amb amics que tinc per allà. El darrer viatge més llarg va ser el 2009 al Vietnam, que em va agradar molt. Ara no toca agafar avions, jo aconsello que no s’agafin gaires vols, que es viatgi en vehicle, i molta gent està fent vacances a Andorra.

Hotel Gaspà

El ministre tria la terrassa de l’hotel ordinenc perquè pertany a una família, ara la segona generació, a qui “aprecio molt i a qui tinc molta estima ,sobretot per l’esforç i la bona gent que és”.

tracking