x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Conversa de Terrassa

“He venut el cotxe per anar a Nepal”

Stefi Troguet. 27 anys. Alpinista. Aquest estiu ha coronat el seu primer 8.000, el Nanga Parbat, la novena muntanya més alta del món, i ara està pujant un nou repte: el Manaslu (8.156 m).
Stefi Troguet no tenia previst coronar un altre cim aquest estiu.

Conversa de terrassa amb Stefi Troguet

Stefi Troguet no tenia previst coronar un altre cim aquest estiu.

Fernando Galindo
Actualitzada 09/09/2019 a les 07:38
Superació constant és una de les fites d’Stefi Troguet. Aprofita l’estiu per coronar nous pics i aquest any no n’ha tingut prou de fer el primer 8.000, ja que ara és al Nepal pujant el vuitè cim més alt del món.

Ha començat l’estiu superant el repte. Com ho està vivint?
Molt contenta! Va ser una aposta molt arriscada. Ningú esperava que arribés i jo mateixa tenia clar que era un intent perquè molta gent no ha aconseguit fer el Nanga Parbat (Pakistan, 8.126 m). Va anar tot rodat.


Quan és bona època per intentar fer un cim de 8.000 metres?

Les temporades d’alta munta­nya són maig, juny, juliol i setembre. Tant de bo tingués pressupostos per a les dues èpoques però és molt car i no és fàcil aconseguir patrocinis. Per això vaig optar per fer-ho al juny.

Tot i així aquest estiu està intentant coronar un altre cim...
Fer el Manaslu (Nepal, 8.156 m) ho tenia pràcticament descartat. Havia acabat el pressupost, ja havia utilitzat els patrocinis... Així que m’he venut el cotxe per anar-hi (riu). Ha estat una sorpresa a correcuita perquè me l’han comprat a l’últim moment.


No li ha fet pena?

Sí, era el meu primer cotxe i me l’havia regalat l’avi. Però és que amb experiències com la del Nanga t’adones que tenim moltes coses materials i que no les necessitem. Ara vaig amb el bus i està bé, em puc desplaçar.

Com es prepara?
El món dels 8.000 és molt diferent, una barreja de coses. L’altitud no s’entrena, és com reacciona el teu cos, tot i que també té una part tècnica. La fisonomia de cadascú ajuda molt. T’hi has de trobar.


Què porta a la motxilla?
Porto dos sacs de dormir, un per a l’alçada i un altre per a baix, una motxilla gran, la granota, les botes d’alçada, roba tèrmica, ulleres, piolets, mosquetons, el jumar –un aparell que serveix per pujar les cordes fixes–... Fins al camp base portes una o dues maletes ben grosses.

Planeja els cims que farà a l’estiu durant la resta de l’any?
Correcte. El Nanga Parbat el vaig començar a planejar al setembre, tot i que mai poso noms als cims perquè depenc del pressupost i són pics molt cars. També jugo una mica amb on aniran els companys, com m’ha passat amb el Manaslu.

Ja està preparant els de l’any vinent?
Sí, no n’he acabat un que estic pensant en un altre (riu). M’agradaria tornar al Pakistan, però repeteixo, no poso noms als cims. El K2 és un repte que és molt ambiciós i crec que m’haig d’esperar una mica però el lloc m’ha agradat molt i espero tornar-hi.

Què n’opina de les imatges de l’Everest col·lapsat?
Si tothom intentés fer-ho sense oxigen, com jo, no passarien aquestes coses. No desmereixo qui ho fa amb oxigen, però provoquen que sigui molt perillós. L’estratègia és evitar les multituds i canviar d’època. Sé que em poso en perill perquè el Manaslu és molt concorregut i si em quedo tres o quatre hores aturada m’hi va la vida. Però ho havia de fer perquè l’equip és el mateix que al Nanga i volia anar amb ells.

S’imaginava els estius així quan era petita?
No! Sempre he estat a la muntanya, he fet colònies a AINA, als Cortals d’Encamp, però no m’ho imaginava (riu). Tinc molt clar que no ho canviaria per res.
 
BORDA XIXERELLA
L’alpinista escull la terrassa de la Borda Xixerella per les vistes i per la gran amistat que l’uneix amb el propietari. “M’ha recolzat des del principi. No és un esponsor, és algú amb qui ens apreciem”
  • #9 Buggie
    (10/09/19 23:09)

    Sempre li queda el buggie per anar a esquiar durant l'hivern. 

    Respondre
  • #8 Joel Aguareles
    (10/09/19 02:01)

    Ets una crack, un mirall on molts joves haurien de mirar.se. No facis ni cas dels comentaris dolents i sense sentit, molts denoten enveja pura a la teva trajectòria. Segueix lluitant pels teus somnis, fent selfis, pintat els llavis de tants colors diferents com cims pujis, no canviïs la teva personalitat i clava la nostra bandera a tots els 8.000 que puguis....i després ja saps. Vends el cotxe del papa i cap s l.Everest ( jajajajaja). Èxits, aquí a RD tens dos Andorrans que t.admiren

    Respondre
  • #7 Jhon
    (09/09/19 20:14)

    Si no ets prou 'especial', no aconsegueixes cridar l'atenció per sortir als mitjans, has de pujar muntanyes sense parar, és com una droga, likes, selfies
    i reconeixement social.

    Respondre
  • #6 You Can
    (08/09/19 12:24)

    Disfrutar molt.fen el.que t'agrada.
    Ben fet que fas. Ets una crack.
    El titular de la venta del cotxe entenc que es un comentari sense malisia sense voler ofendre a ningú que va vendre el cotxe per financiar la expedició perque es molt costosa i ja no tenia mes mijans econòmics.
    Molta Sort cabreta.

    Respondre
  • #5 Anna
    (08/09/19 10:18)

    Hi ha qui ven el cotxe per poder pagar els Estudis Dels fills o poder menjar, i no surt al diari!

    Respondre
  • #4 Enserio? De veritat? Jajaja
    (08/09/19 10:06)

    Enserio has hagut de vendre el cotxe??? Jajajajaja titular mes fals que he vist desde fa anys a Diariandorra

    Respondre
  • #3 José
    (07/09/19 11:08)

    O coche o Nepal, todo no puede ser. Yo tengo 64 años y me compré mi primer coche a los 35 años, valore otras cosas antes, no pasa nada ya te volverás a comprar otro coche y seguro que será mejor. Disfruta del Nepal.

    Respondre
  • #2 Viu i deixa viure
    (07/09/19 10:58)

    Quina mania criticar per criticar, deixa que faci lo que li surti dels nassos. Cadascú viu la vida a la seva manera, i mentres no faci mal a ningú es totalment lliure. Per cert, a mi hem sembla molt bé lo que fa, i al final donar-se a coneixer forma part del repte doncs amb la pasta que val si algun sponsor s'uneix al projecte millor que millor. Per cert, estàs preciosa a les fotos. Una abraçada Stefi i anims, viu el teu somni lo que duri sense ferte mal!.

    Respondre
  • #1 Selfie mountain
    (07/09/19 10:11)

    És el que tenen les modes, al final hem perdut de vista la diferència entre salut i competició, l'esport sempre va estar lligat a la salut, això no és esport, sembla més aviat immaduresa suprema, infantilisme i idiotesa col·lectiva, el fanatisme i la adicciò s'ha posat de moda.

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts