“No tinc clar on estaré en un any”

Xavier Espot. 38 anys, escaldenc. Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, viatger des de petit, vol tenir temps a l’estiu per caminar, llegir i desconnectar

Xavier EspotFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dedicarà dues setmanes a l’agost per viatjar cinc dies amb amics a ciutats del nord d’Itàlia i la resta farà estada a l’Empordà. És el nom més repetit per ser candidat de DA a cap de Govern, però de moment només està pendent de la feina.

Com són les vacances d’un ministre, pendent del mòbil?

Com qualsevol feina que requereix disponibilitat 24 hores els 365 dies, no pots desconnectar completament, és una obligació estar sempre disponible, pendent del telèfon, dels correus. Dit això, a l’agost l’activitat ordinària afluixa molt i et permet estar part del dia relativament tranquil.

Què no li falta mai a la maleta?

Més roba de la que necessito? Soc bastant previsor i això em dificulta una mica la vida quotidiana de les vacances perquè he d’anar carretejant maletes. Si no estic de visita turística, sinó absolutament de descans, no falten llibres.

Quines lectures té previstes?

Dues si tinc temps. Un llibre d’Italo Calvino, El cavaller inexistent, que em van regalar fa dos anys, i m’agradaria llegir algun llibre de Josep Pla, no sé si perquè estaré a l’Empordà, però no he decidit quin.

Com recorda les vacances de nen?

Recordo molt, molt, les vacances a Vilafortuny, on la meva iaia tenia una casa i hi anàvem 15 dies. I després als meus pares els agradava i agrada viatjar molt i recordo vacances a molts llocs, especialment a Europa.

Algun viatge en particular?

Són molts. En recordo un a Àustria que em va fascinar, la zona de Salzburg i els voltants, que es diu Salzkammergut, per com d’ordenat, maco i verd que era tot.

A Andorra no passava cap període?

Sí. Des dels 7 anys marxàvem [amb la germana] tres setmanes o un mes a Anglaterra, Irlanda, algun cop a Suïssa, a estudiar anglès. Després un viatge d’una setmana amb els pares, anàvem a Vilafortuny i amb els altres avis a la Costa Brava. A Andor­ra anava a Esports d’estiu i a partir dels 14 anys a treballar a les botigues de la meva iaia.

A quin lloc voldria anar de viatge?

Molts, d’Europa, la selva Negra, conec molt poc d’Alemanya, em fascina el verd, la natura i penso que ha de ser molt maco. I vaig anar-hi de molt jove i m’agradaria tornar i conèixer bé Roma perquè és una de les ciutats més espectaculars on he estat, per la monumentalitat.

Com preveu l’estiu vinent?

Més tranquil? De veritat que no ho sé, no em projecto a tan llarga distància no ara només, sempre he viscut molt el dia a dia, evidentment amb certa projecció per tenir capacitat de planificació però no tinc clar on estaré d’aquí a un any.

Cal Marquet

Tria la terrassa de cal Marquet, a la plaça Coprínceps, perquè és Escaldes-Engordany, “la meva parròquia, està molt a prop d’on vaig néixer i és un lloc que he conegut tota la vida, freqüentat, on he jugat de petit”.

tracking