converses de terrassa

“Diem que som una colla d'hivern”

Xavier Martínez. És el cap de colla dels castellers des de principi d’any. Té 43 anys i des dels 3 que viu al país. Recorda els seus estius a Arbeca i ara lliga les vacances a les de la colla.

“Diem que som una colla d'hivern”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És analista programador, però també té una altra responsabilitat: liderar la colla castellera. No sempre és fàcil lligar vacances i castells, però ara ja han tornat als assajos amb una dedicació d’entre sis i vuit hores per setmana.

Quins records té dels estius de quan era petit? Els passava al país?

Com la majoria de famílies que són immigrants la majoria d’estius els passava a baix, amb els avis que estiuejaven a Arbeca. Recordo passar tot l’estiu allà amb les bicis, els amics... el que feien els nens d’aquella època.

Com va aficionar-se als castells?

Als 30 anys vaig anar a viure a Tarragona, que és on vaig conèixer la meva dona. Allà és el bressol dels castells i la família de la meva dona eren castellers. Arran d’això vaig introduir-me al món casteller.

Estiu i castells van de la mà?

A la zona tradicional dels castells sí, però fora d’allà, i sobretot a Andorra, no. Tenim molts problemes a l’estiu per tirar endavant una diada, i per això intentem fer les mínimes possible. Els nens marxen de colònies, la gent fa vacances i tenim pocs efectius.

Costa mobilitzar la gent en època de vacances?

Sí. Aquest any hem actuat a Andorra la Vella i a la Seu i n’hem sortit contents perquè hem mobilitzat més de 80 camises.

Són castellers d’hivern.

Sí, sempre diem que som colla d’hivern. Per això intentem començar la temporada més d’hora que la resta de colles, cap a mitjans de gener o principis de febrer. La resta ho fan a mitjans de març o principis d’abril.

La calor afecta, però el fred també deu ser un handicap per actuar.

Sí. Nosaltres hem fet actuacions nevant, però sabent-ho t’abrigues una mica més, et poses roba tèrmica a sota... estem preparats per a aquestes coses.

Entre castells i feina, quan fa vacances?

Intento fer-les quan les fa la colla, però també m’he de coordinar amb la meva dona.

És de viatjar?

Si tingués diners sí! (Riu) Però tenim una casa a Tarragona i acostumem a baixar allà. Els nens hi tenen amics, nosaltres també i hi ha la família de la meva dona.

La colla és jove però són força. És suficient?

Encara ens falta gent. És la tercera temporada i som unes 150 camises entre canalla, adults, grallers, etcètera. L’ideal seria tenir unes 30 o 50 camises més per poder fer castells més segurs i més grans. Espero que de mica en mica vagi arrelant el tema casteller i anem agafant més camises.

*Per a ‘Converses de terrassa’ l’entrevistat escull el lloc de la trobada. Ell tria el bar del Parc Central perquè és un espai on va de tant en tant mentre els fills juguen al parc.

tracking