x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Converses de terrassa

“Costa molt que la gent doni arxius”

Domènec Bascompte. Té 53 anys i va néixer a Escaldes. En fa més de trenta que viu a Canillo. És el primer arxiver de la història de la parròquia i també hi fa gestió de patrimoni cultural.
En Domènec acompanya la conversa amb una cervesa fresca.

“Costa molt que la gent doni arxius”

En Domènec acompanya la conversa amb una cervesa fresca.

Fernando Galindo
Actualitzada 14/08/2017 a les 06:49
Va estudiar història i es va decantar per l’època moderna, això li va obrir les portes per trobar la seva primera feina a l’arxiu nacional abans d’acabar la carrera. Ara treballa al de Canillo, on s’hi troba com a casa.

Si és el primer arxiver, com es va trobar la situació?
Hi havia el dipòsit de l’arxiu ple de caixes de documents, ordenades amb cert criteri administratiu, sí, però faltava molt control i ordre, registrar el que tenia, vigilar les entrades i sortides, entre altres coses.


Quant temps hi va estar a tenir-ho tot ordenat?

Encara no ho està! L’arxiu té molta feina del dia a dia. Has de registrar, ordenar i classificar-ho tot, i a més hi ha documentació nova que va entrant. Després de deu anys encara no sé el contingut de moltes caixes!

Com ha de ser un arxiver?
Has de ser molt estricte. Molt ordenat, organitzat, metòdic. I sobretot molt pacient. No és una feina que tingui resultats immediats, sinó que es veu a llarg termini.


Per què és arxiver?

Quan tens vocació per una professió, tot ajuda. Jo als 12 anys vaig dir als meus pares que volia estudiar història perquè vaig tenir un professor que em va fer sentir passió per la matèria.

I de la història a l’arxiu?
Bé, jo soc historiador, he publicat coses i he fet recerca i una mica de docència. Tant els arxivers com els historiadors treballen amb fons documentals. Els arxivers com a tècnics per ajudar els usuaris i els historiadors com a usuaris dels arxius.


Quins documents li agrada més trobar?
Per mi els que tenen més encant són els fílmics, el suport de vídeo. Tots els altres t’expliquen com eren les coses. Els vídeos t’ho ensenyen, ho pots veure. Et transporten a l’època.

Quines troballes ha fet?
El document més antic que hem trobat a la parròquia data del 1300, fet que ens indica que aquí hi ha hagut persones des de fa molts segles.

I de què parla aquest document?
És un document molt comú, que parla d’unes disputes entre ramaders per delimitar terrenys de pastura amb els de Merens.

N’hi ha molts de documents antics?
A l’Arxiu històric potser n’hi ha uns 2.000. I d’administratius calculem que n’hi ha mig milió. Però estem convençuts que la gran majoria dels documents estan a les cases, sovint mal conservats i deixats estar.

No hi ha donacions d’arxius?
Costa molt que hi hagi donacions. La gent no vol fer-ho. És difícil desfer-se de les històries de la pròpia família i destapar-les, però crec que ajudaria a conèixer moltes coses del passat.

* Arrosseria Chef Amadeo
Per a ‘Converses de terrassa’ l’entrevistat escull el lloc de la trobada. Ell tria la terrassa de l’Arrosseria Chef Amadeo, sobre el comú. Un lloc tranquil, poc conegut i amb vistes espectaculars.
Etiquetes
  • #1 Joan Lluís Ayala
    (13/08/17 13:06)

    Bona persona i gran professional.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts