Amb la motxilla i les xiruques

De llegenda

Camí de Rocafort. L’itinerari transcorre per un dels trams del famós GRP d’Andorra i permet que l’excursionista tingui unes vistes privilegiades de Sant Julià de Lòria, amb un ingredient històric important.

De llegendaVISITANDORRA.COM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El traçat que recorre el camí de Rocafort dona l’oportunitat a l’excursionista de descobrir-lo des de coll de Jou, en sentit descendent, o des d’Aixovall, en sentit ascendent. Sigui com sigui, el sender es dibuixa al costat d’un riu que fa que la seva flora sigui especial, ja que abunden algunes espècies com la budleia, més coneguda com l’arbust de les papallones. Aquest està ple d’unes flors cridaneres, perfumades i plenes de nèctar que atrauen els insectes que li donen nom. També s’hi poden trobar pollancres, salzes, així com freixes. Si el camí d’anada es fixa a coll de Jou (1.140 m), el passejant haurà d’arribar al punt de sortida per la carretera de Fontaneda des de Sant Julià de Lòria (CS-140). Una vegada superat el segon quilòmetre s’arriba a una zona on es pot estacionar el vehicle. L’entrada al camí es farà pel costat dret de la zona de pícnic. Comença la ruta! De seguida s’arriba a la cova de l’Ossa, un dels punts del recorregut que fan d’aquest sender partícip de les tradicions orals, i és que segons explica la llegenda, un pagès va matar l’ossa que vivia a la cavitat calant foc a l’entrada i abatent l’animal a cops de destral quan intentava entrar-hi per protegir els cadells. La història dona nom a l’espai.

El recorregut, sense arribar a ser especialment tècnic, presenta alguns llocs on s’ha de fixar atenció, com ara el canal que travessa la ruta on hi ha instal·lada una corda fixa. S’aconsella utilitzar-la per a una major seguretat. L’itinerari permet unes vistes privilegiades de la vall de Sant Julià de Lòria de forma continuada. Després de mitja hora s’arriba a la Senyal de Migdia (1.141 metres). El sender transcorre sense pendents significatius i condueix l’excursionista per sortints sota la muntanya de Rocafort. Una hora més tard, el camí torna a mostrar la història que alberguen aquestes muntanyes: l’església de sant Martí de Nagol, una petita capella de la qual es té constància des de fa quasi mil anys. Un bosc de pi roig acompanyarà l’últim tram de baixada, que portarà fins a Aixovall (930 metres). Allà es troba un petit pont sobre el riu d’Os que marcarà el final de l’itinerari. Per tornar, cal desfer el camí, que en aquesta ocasió serà ascendent.

LOCALITZACIÓ: Sant Julià de Lòria

DURADA: 4 hores d’anada i tornada.

DIFICULTAT: baixa

DISTÀNCIA: 7,6 quilòmetres

DESNIVELL: +220 metres

tracking