x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Amb la motxilla i les xiruques

Entre ferro i prats

Ruta del ferro. Representa un itinerari ideal per fer en família per la baixa dificultat i perquè durant tot el trajecte es poden veure escultures de l’època de la metal·lúrgia que permeten conèixer més de l’era antiga.
La ruta del ferro és ideal fer-la en família

Entre ferro i prats

La ruta del ferro és ideal fer-la en família

wikiloc
Durant el recorregut es troben diverses escultures

Entre ferro i prats

Durant el recorregut es troben diverses escultures

wikiloc
Actualitzada 22/05/2019 a les 10:44
El camí presentat és ideal per fer-lo en família, ja que és fàcil de realitzar, curt i combina una gran natura amb cultura, societat i economia per arribar a comprendre una de les activitats més importants des del segle XVII fins a final del XIX, la metal·lúrgia. Al llarg de l’itinerari, s’hi poden veure escultures modernes fetes de ferro que decoren el camí.
La ruta, que comença a la localitat de Llorts, a la parròquia d’Ordino, té una longitud de 8,4 quilòmetres, un desnivell de 126 metres i una duració total de dues hores d’anada i tornada. El camí està senyalitzat amb punts vermells i blancs, els propis del GR-11, i també es pot realitzar a cavall, des de Ransol fins a Arans, passant per la mina dels Meners.

En primera instància, se surt de davant de la mina de Llorts, pel camí indicat que davalla seguint el Valira. Posteriorment s’arriba al pont del Vilaró, que és un punt de repòs on durant el trajecte, fins arribar-hi, es pot gaudir de la presència de les diverses escultures de la Ruta del ferro. Passat aquest punt, se segueix el descens per la vall tot passant per grans prats i deixant a l’esquerra diferents camins que ascendeixen a la vall de l’Ensegur fins arribar a un suau descens que porta al pont d’Arans. Passat aquest punt, se segueix baixant per un corriol que acosta al poble de la Cortinada, just davant de l’església de Sant Martí de la Cortinada. Aquest petit temple no només és interessant per la seva història i arquitectura romànica, sinó també per les detallades feines de forja, ja que les reixes de les capelles laterals són una bona mostra de les habilitats de les fargues andorranes. Un cop s’arriba a aquest punt es fa mitja volta pel camí que s’ha seguit fins arribar a l’inici de l’itinerari, a Llorts.
Al llarg de tot el recorregut es poden veure alguns dels indrets més emblemàtics de l’època de la metal·lúrgia, que formaven part de tot el procés de producció. La Ruta del fer­ro d’Andorra representa una part d’un itinerari cultural més ampli, ja que forma part de la Ruta del ferro dels Pirineus, que va rebre la menció d’honor del Consell d’Europa el mes de novembre del 2004.
Localització: Ordino

Durada: Dues hores (anada i tornada)
Dificultat: Baixa

Distància: 8,4 quilòmetres (anada i tornada)
Desnivell: +126 metres
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts