Un camí amb història

Arans. Una sortida de vall a vall que transportarà l’excursionista des de la del riu Valira d’Orient fins a la Valira del Nord, passant pel coll d’Ordino. La ruta, que forma part de la transpirinenca GR-11, comença a Encamp.

Un camí amb històriarutespirineus.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer tram de l’itinerari permetrà a l’excursionista abordar l’ascensió al coll d’Ordino. En poc més de quatre quilòmetres se superaran uns 700 metres de desnivell. La ruta, que combina la visita d’elements arquitectònics amb el descobriment de la natura, comença a la vila encampadana de les Bons (1.270 metres). L’ermita romànica de Sant Romà de les Bons i les restes d’una torre fortificada a les quals es pot accedir per unes escales seran els primers punts d’interès per gaudir d’unes vistes panoràmiques de la parròquia. Es continua amb l’ascens al coll d’Ordino, que es caracteritza per ser un tram exigent. Tres quilòmetres després el terreny comença a suavitzar-se. Al cap de dos hores, el coll d’Ordino (1.983 metres), el punt més elevat de l’etapa que comunica la vall del riu Valira d’Orient i la vall del riu Valira del Nord. Algunes de les muntanyes més populars del Principat, com el Comapedrosa (2.939 metres), els pics de Casamanya (2.749 metres) o l’alt del Griu (2.879 metres) són alguns dels llocs que es poden contemplar. Es creua la carretera per iniciar la baixada en direcció la vall d’Ordino. La pista correcta és la de la dreta, que condueix pel pic de les Sorobilles (1.846 metres) i el turó Rodó (1.888 metres). Una vegada prop de la Cortinada, el recorregut baixa fins al fons de la vall del riu Valira del Nord. Es travessa el nucli urbà (1.355 metres), on es troba l’església de Sant Martí de la Cortinada. Es camina durant una estona per la carretera, s’abandona la via i es creua el riu Valira per un pontet de pedra. En aquest punt és possible enllaçar l’itinerari amb la popular Ruta del ferro, que uneix Llorts i la Cortinada. La caminada permet descobrir diversos racons relacionats amb la història de la siderúrgia a la vall ordinenca com la mina de Llorts o la farga Rossell. Un últim tram pel costat del riu guia fins a Arans (1.355 metres), un dels nuclis d’Ordino que a principi del segle XX només comptava amb tres cases habitades. Segons el departament d’Estadística, l’àrea no superava els 250 habitants el 2018. Per tornar es pren el mateix camí. Aquesta ruta no circular no té una gran dificultat tècnica però requereix un bon sentit de l’orientació, per això es recomana portar una brúixola.

Localització: Ordino Durada:6.45 hores Dificultat: notable Distància:15,5 quilòmetres (anada i tornada) Desnivell:+1.275/ -1.190 metres

Un camí amb història

tracking