Amb les raquetes i els esquís

Les entranyes del Madriu

Itinerari de perafita. Un recorregut llarg i sense treva que s’inicia a sobre d’Escaldes-Engordany i condueix fins al refugi de Perafita, un dels indrets més característics de la bucòlica vall del Madriu-Perafita-Claror.

Les entranyes del MadriuGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la parròquia d’Escaldes-Engordany s’hi amaga una de les meravelles del Principat: la vall del Madriu-Perafita-Claror, que és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 2004. Una de les opcions per recórrer-la i endinsar-s’hi és fer l’itinerari de Perafita, que condueix fins al refugi del mateix nom i és apte per fer amb raquetes a aquesta època de l’any. Els esquís no són recomanables, ni de fons ni de muntanya, perquè el sender fa molta pujada; salda un desnivell de gairebé mil metres amb tan sols dues hores i mitja.

Al punt d’inici de la ruta s’hi accedeix des d’Escaldes-Engordany: cal agafar la carretera d’Engolasters (CS-200), i un cop superat el primer quilòmetre, desviar-se a mà dreta cap a la car­retera de la Plana, per on cal circular uns 100 metres fins que apareixen uns rètols informatius. El tram inicial de l’itinerari remunta suaument la part baixa de la vall del Madriu fins arribar al conjunt de les bordes d’Entremesaigües. Just en aquest punt cal girar a la dreta i creuar el riu Madriu per anar a buscar el seu afluent, el riu de Perafita, i la vall del mateix nom, per on prossegueix el recorregut. Des d’aquí, el camí ja no presenta treva i ressegueix el curs del riu per un sender sempre ascendent. Hi ha diversos punts de referència, com la font Peixadera, just al principi, i més endavant les pedres balladores (dos grans blocs granítics molt plans) que es troben a mitja pujada. De tota manera, la presència de neu ara a l’hivern pot arribar a esborrar aquests senyals i dificultar la progressió. Per això és aconsellable utilitzar el riu com a guia. No és fins gairebé al final del trajecte, superades ja les dues hores, que cal abandonar-lo per dirigir-se cap al planell de Perafita, on hi ha una petita cabana. El destí final, però, encara es troba una mica més enllà. Cal avançar els últims metres en línia recta i per una superfície pràcticament plana fins arribar al petit i acollidor refugi de Perafita, que no és guardat però està operatiu tot l’any. Aquesta casa de pedra es troba en un enclavament idíl·lic: un espai molt obert envoltat de bells cims nevats a aquesta època de l’any. El retorn es fa pel mateix camí en aproximadament dues hores.

LOCALITZACIÓ: Escaldes-Engordany

DURADA: 4 hores i 30 minuts (anada i tornada)

DIFICULTAT: moderada

DISTÀNCIA: 13,95 quilòmetres (anada i tornada)

DESNIVELL: +965 metres

Les entranyes del Madriu

tracking