Vacances obligatòries

Sempre he pensat que fem poques vacances i que les fem massa concentrades. Els beneficis psicològics de les vacances són clars i necessaris.

Vacances obligatòries

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si la setmana passada deia que tots els nens mereixen viure un estiu especial ara arriba el moment de parlar dels adults. Fora bo que els adults poguéssim tenir unes vacances ben merescudes. Venim d’una temporada molt exigent, amb un desgast més que evident del qual ens hem de regenerar. El període de vacances és molt important per molts motius, però molt especialment per la nostra salut mental.

Anem a pams. Descansar, més o menys activament, millora la salut mental i física. El fet de baixar de revolucions permet que el nostre organisme es pugui recuperar dels danys provocats pel cortisol i angoixa del dia a dia a la feina.

L’efecte de l’estrès i l’angoixa sobre el cos és molt dolent i no podem anar sempre passats de voltes. Podem fer esforços, però de la mateixa manera necessitem períodes de descans per regenerar-nos, literalment, regenerar-nos. L’estrès i els nivells elevats de cortisol alenteixen i fins i tot aturen la regeneració neuronal, així com del nostre cos en general. Quan dones calma al teu cervell es revitalitza, s’activa i gaudeix d’aquesta activitat. Cal un petit període de descompressió, uns dies, potser una mica més d’una setmana, però un cop hagis agafat les rutines de vacances veuràs com a poc a poc et sents més vital, més energètic i amb el cervell més receptiu i actiu.

Les vacances incrementen la creativitat ja que en rebaixar el ritme podem permetre’ns pensar amb més profunditat i més calma. Mira, al setembre publico un nou llibre que va, precisament, de pensament. Un dels nostres grans errors és que pensem de manera massa superficial i no ens donem l’oportunitat de pensar amb profunditat i deteniment.

Les vacances també ens permeten guanyar una mica de distància i interpretar els problemes amb una perspectiva diferent. El dia a dia ens menja, però el fet de tenir més temps, de reposar la ment i de guanyar distància ens permet trobar noves solucions per a vells i nous problemes.

Durant les vacances resulta més fàcil trobar el moment per fer activitat física, sigui saltant a un toll o caminant cap a una cala deserta, i quan parlem d’activitat física tot són avantatges! El nostre cos demana moviment, acció, natura, sol i sal, aire fresc, aigua i muntanyes per pujar. Per poc que puguis, fes activitat física aquest estiu. Camina per la ruta del colesterol del poble on estàs estiuejant, corre per la platja de bon matí o ves a tot arreu en bicicleta. El teu cos i la teva ment t’ho agrairan.

Les vacances també et permeten reconnectar amb la parella, els fills, la família o els amics i conèixer nova gent amb noves perspectives. A mi m’encanta connectar amb la gent i conèixer persones ben diferents a mi i amb estils de vida molts diferents. Durant les meves vacances he fet amics, com ara una parella francesa que recorre Europa en bicicleta, el director dels serveis d’urgència d’Alemanya, un granger italià, uns empresaris que volen anar al cap nord en moto o uns pescadors de bacallà de les Lofoten. Tots ells tenen històries de vida inspiradores de les quals he après molt.

Finalment, molts dels símptomes de diferents trastorns psicològics milloren amb unes vacances. El fet d’estar en companyia en un ambient distès resulta molt terapèutic. A més a més, et permet conèixer nous punts de vista i inspirar-te amb nous reptes, noves il·lusions i nous propòsits o objectius. I com no, el fet de sortir del teu dia a dia et permet prendre consciència de com estàs en tots els àmbits i et pot anar bé per recalibrar-te.

tracking