Amb la motxilla i les xiruques

Les millors vistes

Tomb de Puntal a la Rabassa. El recorregut ens permet gaudir de la fauna de tota la vall i adonar-nos de la importància de l’activitat ramadera. La ruta no és senzilla però val la pena fer l’esforç per descobrir aquest espai.

Les millors vistesAndorra Turisme.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poder gaudir de les vistes des del port d’Ordino o des de la impressionant vall de Sorteny sempre és un bon argument per decidir-se a agafar la motxilla i les xiruques i sortir a caminar per la muntanya. Aquesta setmana la ruta que proposem no és de les més senzilles, però realment val molt la pena fer l’esforç i recórrer el tomb que ens permet anar des de Puntal fins a la Rabassa passant per Rialb. Per fer-ho fàcil podem seguir les indicacions de la guia Camins d’Andorra editada pels comuns.

El punt de sortida és a Puntal, a la carretera de Sorteny. Quan deixem el pàrquing enrere, cal baixar un 400 metres i just abans de la casa que hi ha a la carretera, dins el bosc, hi trobem l’indicador del camí de Besalí. Des d’allí seguim el sender que comença paral·lel a la carretera i s’enfila pel bosc fins arribar al pla de Besalí. El camí planeja en direcció nord-oest fins al roc de Bruna Roja, on segur que farem parada per contemplar la vista: el pic de l’Hortell i al darrere, el d’Arcalís.

En aquest primer tram del recorregut ja ens podem adonar de la fauna abundant de la zona, amb gran varietat d’ocells i petits mamífers. També es nota la presència de l’activitat ramadera amb orris i el conjunt de cabanes que passarem durant tot l’itinerari.

Fins aquí haurem caminat ja una hora mitja, així que hem de seguir. Travessem la solana de la Verdú tot planejant fins a l’encreuament on hi ha un rètol de fusta que indica el camí de la portella de Rialb, el que hem de seguir nosaltres. A continuació haurem de caminar una hora més, primer amb inclinació moderada i un cop haguem travessat un parell de rierols, amb un pendent més pronunciat. Passat el riu del Comís Vell, uns cent metres més amunt, ja agafem el camí del pic de Besalí. Mentre ens acostem a la portella podem fixar-nos en la fauna d’alta muntanya. A les crestes del pic de la Font Blanca s’hi poen veure, tot sovint, isards.

Després de la portella de Rialb el camí s’endinsa per la vall. Ara ja anem de baixada i seguint el riu de Rialb –el camí hi va paral·lel– s’ar­riba als planells de Rialb, on trobem una cabana i n’albirem dues més a la pleta de les Romes.

Arribats a aquest tram ja ens trobem totalment en el camí de tornada al punt d’inici, així que ja no caldrà fer més pujades. Un fet que sempre és bo tenir present tenint en compte que ja haurem fet més de quatre hores de recorregut. Seguim baixant, així, i passada la pleta de les Romes tornem a travessar el riu i passem pel costat del refugi de Rialb, un refugi lliure que està obert tot l’any. No gaire més enllà trobarem la font Freda. I ara sí que encarem el tram final. Seguim baixant per la vall fins arribar a la pleta de la Rabassa i finalment sortirem a l’aparcament de la Rabassa.

LOCALITZACIÓ: vall de Rialb i la Rabassa. Ordino

DURADA: 5 hores i 30 minuts

DIFICULTAT: alta

DISTÀNCIA: 11,35 quilòmetres.

DESNIVELL: +735 metres i -720 metres

tracking