Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
DMG
Recordes quan

Més que un club

Fa 63 anys, en una època en què la mobilitat amb cotxe era limitada, es va constituir al Principat l’Automòbil Club d’Andorra.
Comboi de vehicles participants en un dels primers ral·lis

Més que un club

Comboi de vehicles participants en un dels primers ral·lis

Un Alfa Romeo a la sortida del Ral·li de Catalunya l'any 1960

Més que un club

Un Alfa Romeo a la sortida del Ral·li de Catalunya l'any 1960

Actualitzada 03/07/2017 a les 07:22
La dècada del 1950 va ser una època de creixement per a Andorra. La idea de crear un Automòbil Club rondava pel cap dels fundadors ja des de l’any 1950. Andorra havia acollit molts refugiats de guerra, tant de la guerra civil espanyola com de la Segona Guerra Mundial. Aquests van aportar noves idees i maneres d’entendre el món al país. A partir d’aquests anys, Andorra, que fins llavors vivia d’una economia eminentment rural i agrària, va obrir-se al món a través del turisme i el comerç.

Tot això va provocar que els andorrans comencessin a viatjar. En aquella època el pas per la duana s’havia de fer amb uns documents anomenats tríptics, que només servien per anar a França i a Espanya i obligaven a tornar a Andorra pel mateix lloc des d’on s’havia sortit. Crear un Automòbil Club adscrit a la FIA era interessant perquè els seus membres podrien viatjar amb uns carnets anomenats passage en douane que permetien transitar per totes les duanes del món.

Amb l’ajuda dels clubs dels països veïns es va poder fundar l’Automòbil Club d’Andorra i inscriure’l a la FIA. Andorra va començar a modernitzar-se amb actuacions com marcar les carreteres amb senyalització internacional i l’organització d’esdeveniments esportius europeus.
Al principi el club era un motiu d’orgull i una forma d’adquirir prestigi dels seus socis, com la majoria de clubs fundats en aquella època i anteriorment. Poques persones tenien cotxe i formar part del club dotava d’un estatus social més elevat. A l’assemblea general de l’any 1955 el club estava format per una quarantena de socis. A partir de llavors, malgrat alts i baixos, l’evolució ha estat constant i l’ACA, que és una de les entitats més grans d’Andorra, disposa actualment d’uns 7.000 socis a les seves files. Una xifra que té intenció de fer créixer encara més.

Durant els primers anys, el creixement es vertebrava a través de competicions esportives, que permetien que l’ACA tingués visibilitat tant a Andorra com a l’estranger. L’actual president, Enric Pujal, comenta una anècdota d’aquells anys com a mostra de la feina de l’Automòbil Club per donar a conèixer el país:  “L’ACA feia ral·lis cap a altres països de tot el món per donar-se a conèixer i situar Andorra al mapa. L’any 1967 es va organitzar el Ral·li Andorra-Consuegra [un petit poble al sud de Toledo]. Un comboi d’entre 50 i 70 vehicles va prendre-hi part i a l’arribada les personalitats d’allà els van rebre amb grans honors pensant que hi anava un príncep i els van fer entrega de les claus d’un molí que hi havia al poble. Des de llavors, a l’ACA som propietaris d’un molí a Consuegra!”

L’Automòbil Club d’Andorra és peculiar. És alhora un club i una federació. Segons Pujal, “la part de club és la que es cuida dels socis, de les relacions internacionals, de les gestions de permisos, tota l’assistència... I la de federació és la que fa tota la part esportiva: ral·lis, GSeries i pujades en costa, entre d’altres. Fem fins a 14 proves esportives, quan altres clubs en fan només una”.

L’Automòbil Club d’Andorra segueix creixent seguint els passos de grans clubs europeus. La seguretat viària, els serveis i l’esport l’han fet un dels més grans d’Andorra.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts