Amb la motxilla i les xiruques

Mirador a Pal i Arinsal

Pic Alt de la Capa (2.572 metres). És el mirador de Pal i d’Arinsal, una esvelta piràmide que no passa desapercebuda i no deixa indiferent cap persona, sigui o no amant de la muntanya.

Pic Alt de la Capa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta muntanya corona les pistes d’Arinsal, un vessant nord completament arrasat per les pistes i els remuntadors. En canvi, el vessant que mira a Pal és molt més salvatge i verge, i és ideal per a tot aquell muntanyenc que li agradi trescar per camins més solitaris i sovint estrets. No ens trobem davant d’una gran muntanya, però en canvi, estem davant d’una autèntica perla de l’alta muntanya andorrana. Itinerari no gaire llarg, idoni per omplir un matí.

El punt d’inici d’aquesta ascensió el trobarem una mica més amunt del coll de la Botella (2.064 m), concretament al pàrquing (2.075 m) que hi ha no gaire més amunt. Aquest aparcament és troba a la carretera que uneix el poble de Pal amb l’històric port de Cabús passant per les pistes d’esquí.

Al costat del monument conegut com la Taça, neix un camí sinuós i solitari que ens portarà fins al nostre objectiu, que és veu des d’un primer moment.

Pujarem generalment en sentit nord-oest, per uns pendents cada vegada més drets, que en un primer moment ens porten envers la marcada aresta meridional del pic Alt de la Capa. Les vistes damunt la carretera són cada vegada més impressionants. Bona panoràmica damunt el cap del Cubil i les Bordes de Setúria, entre d’altres.

Després de superar un parell d’estreps o ressalts rocosos una mica aeris però fàcils, el camí dibuixa una llarga diagonal ascendent en direcció al port Negre (2.454 m) (1 h 15’), que assolirem sense gaires dificultats, tot i el dret pendent que té aquest vessant format per uns prats força inclinats.

El port Negre és una collada molt ampla. Paga la pena dirigir-se cap a l’esquerra (nord-oest) i pujar al proper pic Negre o pic del Port Negre, una bonica muntanya situada a la carena fronterera i que viu a l’ombra del Comapedrosa.

Tornant al port Negre ens dirigirem en sentit sud-est, pujant per la bonica aresta NW del pic Alt de la Capa, que encara ho seria més a no ser pel vell i abandonat remuntador que ocupa tota l’aresta.

Ens enlairarem fàcilment i sense problemes, arribant a un darrer tram una mica més rocós, i posteriorment el petit cim del pic Alt de la Capa (2.572 m) (1 h 45’). Excel·lent panoràmica, el paisatge és realment preciós. Caldrà tornar-hi però aquesta segona vegada per la cresta sud.

El descens el farem pel mateix itinerari.

Fitxa tècnica

  • UBICACIÓ: al coll de la Botella, a Pal.
  • DURADA: 1.45 h d’ascensió i 1.10 h de descens.
  • DES. POSITIU: uns 500 m.
  • ÈPOCA ACONSELLADA: de final de maig a mitjan novembre.
  • DIFICULTAT: cap.
  • MATERIAL: bastons.

CARTOGRAFIA

Andorra. Les 30 millors ascensions i excursions (Editorial Piolet) és el títol del nou lilbre de l’alpinista i escriptor Carles Gel, que proposa un seguit d’itineraris per als amants de les muntanyes del país, acompanyats d’un complet mapa amb els pics andorrans.

Mapa al Pic Alt de la Capa

tracking