Amb la motxilla i les xiruques

Una talaia preciosa

Pic de la Coma d eles Varilles (2.758 METRES). La muntanya d’avui no és tan coneguda com les grans clàssiques d’Andorra però s’inscriu en la categoria de les més interessants que ofereix el país.

Una talaia preciosaC. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pic de la Coma de Varilles (2.758 m) és una muntanya que la podríem considerar entre les més interessants d’Andor­ra. No obstant això, no és tan coneguda com les grans clàssiques. És, de fet, una talaia excel·lent, un cim que ens deixarà plenament satisfets. Aquest itinerari el combinarem amb la visita al refugi i l’estany de Cabana Sorda.

El punt d’inici d’aquesta ascensió el trobarem a la vall d’Incles, concretament al final de l’estreta pista asfaltada on hi ha un aparcament (1.851 m) on es pot deixar el cotxe. El pont de la Baladosa és a tocar. Aquest pàrquing és el punt de partida d’altres extraordinàries excursions i ascensions: estany de l’Isla, pic de Fontargent, port d’Incles, estanys de Siscaró, estanys de Juclar, cresta de Juclar...

Ens dirigirem en sentit nord/nord-est i pujarem per un camí (GRP ARP) força ben fressat i indicat –en paral·lel al tor­rent– que porta al port d’Incles. Després de travessar un bosc poc espès i no gaire gran, arribarem a una zona de prats força bonica des d’on es gaudeixen d’unes vistes excel·lents envers el pic de Fontargent i l’ample port d’Incles. Veurem un rètol informatiu, punt de trobada de diversos camins. El de la dreta porta al port d’Incles, mentre que el del mig es dirigeix vers l’estany de l’Isla, i el de més a l’esquerra és el nostre. A partir d’aquí ens dirigirem en sentit sud-oest, pujant suaument per un camí molt ben fressat (GRP ARP) que sense cap dificultat, ens portarà fins al Refugi de Cabana Sorda (2.295 m) (1 h 20’).

A pocs metres del refugi descobrirem l’estany de Cabana Sorda, situat al bell mig d’una olla gegantina. El paisatge és extraordinari. Es veu el nostre objectiu. Paga la pena aturar-se una estona en aquest lloc tan acollidor.

Tornarem al camí principal (GRP) i ens dirigirem generalment en sentit oest, pujant per un dret pendent fins que assolirem la cresta sud del pic de la coma de Varilles. Tot seguit pujarem per aquesta cresta, seguint un estret senderó que no ofereix cap dificultat. El camí principal (GRP) es dirigeix cap a l’est i es deixa de banda.

Assolirem el cap de les Pales de Cabana Sorda (2.679 m) (2 h 30’), un cim que gairebé ningú coneix, al menys pel nom. Vistes impressionants damunt el conjunt de Cabana Sorda.

A continuació davallarem pel rocós vessant nord d’aquest cim i arribarem a una collada d’herba (2.652 m), punt d’inici de la cresta final del nostre objectiu. Mentre no estigui nevada, aquesta cresta no presenta cap dificultat. Malgrat tot, presenta un tram força aeri, ja que el camí passa per la dreta de la cresta i uns metres per sota d’aquesta. Per tant, es gaudeix d’una panoràmica brutal damunt de l’estany de Cabana Sorda. Personalment prefereixo passar pel tall de la cresta, ja que és més atractiu (Iº).

Sense més arribarem al darrer tram de la cresta, ja força fàcil, i finalment assolirem el Pic de la coma de Varilles (2.758 m) (3 h). Panoràmica excel·lent!

El descens el farem pel mateix itinerari.

CARTOGRAFIA

Andorra. Les 30 millors ascensions i excursions (Editorial Piolet) és el títol del nou lilbre de l’alpinista I escriptor Carles Gel, que proposa un seguit d’itineraris per als amants de les muntanyes del país, acompanyats d’un complet mapa amb els pics andor­rans.

tracking