x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Televisió

Polèmica amb '1899'

L’autora de còmics brasilera Mary Cagnin acusa de plagi els responsables de la sèrie de Netflix. Segons ella, la ficció és “idèntica” a la seva obra ‘Black Silence’.
Cagnin ha publicat una comparativa entre dibuixos del còmic i fotogrames de la sèrie.

Cagnin ha publicat una comparativa entre dibuixos del còmic i fotogrames de la sèrie.

Cagnin ha publicat una comparativa entre dibuixos del còmic i fotogrames de la sèrie.

Actualitzada 24/11/2022 a les 07:25
La sèrie 1899 ha estat acusada de plagi amb prou feines una setmana després de l’estrena. Una il·lustradora brasilera, Mary Cagnin, afirma que que els creadors de la ficció de Netflix han utilitzat un dels seus còmics per crear la sèrie en el seu conjunt. Així ho ha expressat en un fil de Twitter, on estableix paral·lelismes entre imatges de la sèrie i de les seves vinyetes.

El còmic en qüestió és Black Silence i va ser publicat el 2016: “Estic en xoc. El dia que vaig descobrir que la sèrie de 1899 és idèntica al meu còmic Black Silence”, diu en un primer tuit. L’autora continua amb exemples, dient que “tot és aquí: la piràmide negra, les morts dins de la nau, la tripulació multinacional i les coses aparentment estranyes i inexplicables o els símbols”.

En la mateixa línia, Cagnin ha conjecturat com el material podria haver arribat als creadors de la sèrie. Segons ella, això es remuntaria al 2017, moment en el qual va ser convidada per l’ambaixada del Brasil a participar en la Fira del llibre de Göteborg. Afegeix que va distribuir Black Silence “a innombrables editors i persones en el negoci. No és difícil imaginar que la meva feina arribés fins a ells. No tan sols vaig lliurar el còmic físic, sinó que també vaig posar a disposició la versió traduïda en anglès”, assevera.

El fil de Cagnin ha gaudit d’enorme repercussió, tant és així que la informació ha arribat a les oïdes dels creadors de 1899. El director, Baran bo Odar, va publicar al seu compte d’Instagram un post promocionant la sèrie, moment en el qual va haver de fer front a alguns comentaris que el van acusar de plagi. “Nosaltres no la coneixem a ella, ni la seva feina, ni el seu còmic. Sento que pensi que li hem robat alguna cosa, però no ho hem fet i mai faríem una cosa així”, ha afirmat.

L’autora, en tot cas, ja ha anunciat que emprendrà accions legals pel presumpte plagi.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts