Matthieu Pouget

“Volem que la gent surti del xou amb un aprenentatge”

'Science Comedy Show' unirà ciència i diversió demà al Teatre Comunal d'Andorra l Vella

“Volem que la gent surti del xou amb un aprenentatge”M. P.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La ciència no és avorrida. Això és el que vol demostrar un grup de joves còmics, artistes i científics francesos que s’han unit en una companyia teatral per crear l’espectacle Science Comedy Show, en què l’humor i el saber es compaginen en diferents monòlegs científics.

Mags, músics, comediants... La companyia té perfils molt diferents. Com neix el projecte?

El projecte es va crear arran del concurs Ma thèse en 180 secondes, inspirat en un certamen australià sobre divulgació científica. L’aventura va començar fa quatre o cinc anys gràcies a la relació que tenim amb la Universitat de Tolosa i després de provar amb mil maneres diverses –molta gent, poca gent, espais escènics, bars, etc.–, es va crear la companyia.

Per què decideixen fer Science Comedy Show?

Per intentar portar la ciència a tot arreu, poder parlar-ne de manera vulgaritzada i perquè ens encanta explicar històries.

Quin és el missatge?

Dir al públic que desenvolupi l’esperit crític i que aprengui coses. Allò interessant dels diferents monòlegs de ciència és que la gent pugui riure o plorar, perquè també hi ha moments i històries que són per a la reflexió. Volem que la gent surti del xou amb un aprenentatge.

I això com s’aconsegueix?

Amb un encadenat de monòlegs científics i d’aventures. Un grup de persones ve a explicar unes quantes històries científiques sobre la història, la nostra relació amb la vacuna, el saber científic, el procés d’investigació... És una nit de monòlegs científics.

Com es crea un espectacle d’aquestes característiques?

Fem un procés de creació clàssic. Comencem amb el treball a taula, on s’escriuen les primeres pistes, passem a provar-ho al plató i finalment, experimentem i treballem amb l’estètica, l’espai i les llums.

Tenen pensat fer més representacions a Andorra?

No tenim previstes més actuacions al Principat. Per ara tenim més representacions a nivell internacional.

A banda de França també actuen en altres països com Espanya. En aquests casos, canvien l’idioma de l’espectacle?

No perquè és una relació amb l’ambaixada i, per tant, l’espectacle es fa en francès. Hem fet versions en anglès per a festivals internacionals, però no és un fet habitual.

Hi ha diferències entre els públics dels diversos països?

La temàtica, que és la ciència, és internacional i crec que no hi ha una diferència real entre França, Espanya i Europa. Estem parlant de ciència i crec que aquest discurs és més internacional que les cultures.

Science Comedy Show és un xou apte per a totes les edats?

Sí, però majoritàriament és gent a qui li agrada la ciència. A totes les gires que hem fet per França i a nivell internacional hem tingut públic jove, adults, gent que està acostumada a venir al teatre, altres que tenen el costum d’anar a manifestacions científiques...

Preveuen fer nous projectes?

Sí. Tenim Dealers de science, en què donem ciència a la gent perquè la consumeixi i que es podrà veure al vestíbul del teatre amb actors vestits que difonen cartes amb sabers científics, i també hem fet una setmana de residència per a la segona temporada de l’espectacle, que es diu Dark Science Show.

tracking