Música

D'Ute Lemper a Pablo Milanés, la temporada a l'Auditori explora sons

El gros del cartell l’integren artistes iberoamericans –Dulce Pontes, El Kanka, Bebel Gilberto o Kiko Veneno– per influència de la cimera

D'Ute Lemper a Pablo Milanés, la temporada a l'Auditori explora sons

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actriu i cantant alemanya Ute Lemper era una peça molt perseguida pels programadors de la temporada que el ministeri de Cultura ofereix a l’Auditori Nacional. Finalment han aconseguit tancar-ho tot i passarà per l’escenari ordinenc el 7 de març, amb l’espectacle Rendezvous with Marlene, que ret homenatge a la llegendària Dietrich. És un dels caps del cartell, que consagra la resta de la programació als artistes iberoamericans, per estar d’acord amb la cimera que se celebrarà l’any vinent. Pablo Milanés serà el vaixell insígnia d’una sèrie de propostes per on desfilen la portuguesa Dulce Pontes –obrirà la programació, el 10 de gener– o l’espanyol Kiko Veneno –la tanca, el 18 de juny–. A l’obligada mirada a la música andorrana, enguany és el torn de Madretomasa, que presentarà el quart disc (que encara tindrà al forn), i Jordi Botey, que torna després d’un llarg parèntesi amb breus aparicions. Les entrades es posaran a la venda a partir del 5 de desembre, en línia a la web del ministeri –www.cultura.ad– i físicament al centre comercial Illa Carlemany. Amb una política de preus que va des dels 5 euros de l’espectacle infantil fins als 20 euros. Enguany, amb diferents descomptes però sense l’opció als abonaments: no va donar bons resultats i generava distorsions (deixava butaques buides), va explicar la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles.

MÉS DE 160.000 EUROS

Exactament 164.314 euros –un vint per cent més que l’any passat– costa aquesta temporada a l’Auditori Nacional que farà una exploració per sons diversos, dels temes clàssics que incorpora el repertori d’Ute Lemper –cançons de Cole Porter, Kurt Weill, Édith Piaf i Jacques Brel o temes d’Astor Piazzolla i Nino Rota– a la influència de la bossa nova en les composicions de Bebel Gilberto, filla de João Gilberto, considerat el pare d’aquest ritme brasiler. La intèrpret compareixerà el 23 de maig per desplegar una trajectòria iniciada el 1986 però que el 2000 va fer un salt de gegant amb l’àlbum Tanto tempo, en què fusionava l’herència rebuda amb els ritmes electrònics. Dulce Pontes obrirà la programació, acompanyada del guitar­rista Daniel Casares i el contrabaixista Yelsy Heredia, amb qui protagonitza un projecte que homenatja una diversitat d’autors, de la també portuguesa Amália Rodrigues a Ennio Morricone o Claude Debussy i Joaquín Rodrigo, en l’àmbit de la clàssica. L’1 de febrer serà el torn de Madretomasa: Oriol Vilella, Ferran Pallarés, Josu Adánez i Albert Duat, que amb una formació refeta celebraran el desè aniversari de la banda. Milanés arribarà també al febrer, però el 28, en el marc de la gira Esencia, on recupera els temes emblemàtics. Acompanyat de piano i violoncel. A l’abril, El Kanka, un d’aquells músics que han saltat des dels escenaris més petits (inclòs l’andor­rà de La Fada Ignorant) als auditoris d’arreu. Hi presentarà el cinquè disc, CanEpé.

BOTEY CANTA MORELL

Jordi Botey trepitjarà l’escenari de l’Auditori Nacional el 23 d’abril. El retorn d’una veu que a penes s’ha deixat sentir des de fa més d’una dècada i que oferirà l’espectacle Oh, benvinguts autors, un homenatge als cantautors catalans i amb pinzellades de país, com La mort no té clàxons, poema fet per Antoni Morell perquè ell el musiqués. El Pot Petit, companyia gens aliena als escenaris del país, protagonitzarà la proposta infantil, el 25 d’abril. El 13 de maig serà el torn de la música de factura mexicana, amb Lila Downs, que arriba a Ordino avalada per una carrera de dues dècades i sis premis Grammy i amb nou àlbum, Al Chile. Després de Bebel Gilberto, que vindrà el 23 de maig, tancarà el cicle Kiko Veneno, el 18 de juny. El compositor i cantant espanyol fa quaranta anys que puja als escenaris, una trajectòria iniciada el 1977 amb Veneno, que recordarà en aquest concert.

tracking