Política cultural

Cultura denega la subvenció al Fargo

El ministeri reparteix els quasi 42.000 euros entre recuperar un mur de pedra seca al Madriu i cal Gastó del Tarter

Cultura denega la subvenció al Fargo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Cultura, amb l’entrada de la nova titular, Sílvia Riva, començava a mirar-se el projecte de restauració del vell Fargo Chrysler impulsada per Velles Cases amb més simpatia i interès i havia estat gràcies a la mediació de la ministra que el vehicle havia entrat al taller del COEX per una de les fases dels treballs. No obstant això, a aquest suport no se sumarà l’aportació econòmica que hauria representat la subvenció per a la conservació del patrimoni, perquè la sol·licitud ha estat denegada. Els diners, prop de 42.000 euros, es repartiran entre la recuperació d’un mur de pedra seca a la vall del Madriu (6.725 euros) i la rehabilitació de casa Gastó al Tarter, que rebrà 35.063 euros.

Velles Cases Andorranes, l’entitat que presideix Claude Benet, principal instigador d’aquest projecte de recuperació del vell autobús, va presentar una sol·licitud de subvenció en què estimava en 101.887,50 euros el cost de la rehabilitació. El Govern, no obstant això, considera que el pressupost no figurava amb el detall que demanen les bases. El defecte es va notificar amb una carta datada el 2 d’octubre i l’associació va disposar d’un termini de deu dies hàbils per corregir-ho. A banda, un altre dels arguments per denegar la petició va ser que el projecte no està dirigit per un professional de la restauració, tal com estableixen les bases. En conseqüència, indiquen des del Govern, la sol·licitud no defineix l’estat de conservació actual del vehicle i falta la memòria descriptiva i justificativa de les intervencions que es preveuen dur a terme, com marquen les bases de la convocatòria d’aquestes ajudes a la conservació del patrimoni.

Més arguments encara, per haver denegat els diners: els treballs ja han estat iniciats, cosa que contravé un dels punts de les bases, on queda establert que les intervencions no es poden haver iniciat abans d’atorgar-se la subvenció.

Un edifici inventariat

Pel que fa als ajuts concedits, una part es destina a la tercera fase de la rehabilitació i reforma amb canvi d’ús de cal Gastó. La petició està signada per la societat Coll d’Ares, per al projecte de rehabilitació integral d’aquesta casa pairal. Els treballs preveuen la rehabilitació de la casa i el seu entorn immediat, al veïnat del Tarter. El conjunt pairal està format per la casa i dos annexos agroramaders. És una edificació amb un elevat interès patrimonial, ja que conserva un alt grau d’autenticitat. Està inclòs a l’Inventari general del Patrimoni Cultural d’Andorra, com a bé inventariat.

La intervenció proposada conserva i restaura les característiques de l’arquitectura vernacular de la casa. La quantitat de l’ajut atorgat correspon a la meitat de les partides d’aquest projecte considerades subvencionables.

El segon ajut (també la meitat del cost) és per al projecte presentat per Ramon Reguant Aleix, per a la recuperació de la paret de tanca de pedra seca en un terreny situat a la vall del Madriu-Perafita-Claror. Està previst que aquest terrenys puguin acollir cultius biològics.

tracking