reportatge

Mons de plàstic

Promet ser un dels atractius per a la canalla –i un dels punts de repòs parental– durant el Nadal: el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) consagra l’exposició a l’univers Playmobil. Milers de peces per fer un viatge infinit per la imaginació.

Mons de plàsticC. E-E. / ANNA BONET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ei! Que jo toco picassos!” Doncs ni així: els col·leccionistes que aporten les peces, els mateixos que van construir les cinc escenografies que conformen l’exposició, no van deixar a la directora de l’espai, Ruth Casabella, que posés ni un sol dit sobre els fragments de plàstic que atresoren. S’hi deixen el temps –tant com poden– i una part de l’economia familiar, van confessar a Casabella, aquests membres de l’associació catalana Click Factory Fest, que es van passar quasi tres dies –de divendres a la tarda a diumenge– construint els diferents quadres: hi ha un zoo i una escena de pirates, també una ullada a les croades i una altra als avantpassats de la prehistòria, i hi ha curosament reproduïda una de les imatges de la pel·lícula San Andrés, que va ser estrenada el 2015 i estava protagonitzada per Dwayne Johnson, que narra un terratrèmol tremend a San Fran­cisco.

Cridanera i detallista, l’escenografia de San Andrés representa el moment en què el pont de San Francisco es trenca abans d’enfonsar-se i ser engolit per les aigües desbordades (fetes en aquest cas de paper de cel·lofana blau, sobre les quals els vaixells –i els seus tripulants– s’esforcen per sobreviure al tsunami desfermat pel violent moviment de terres. Per cert, que entre les peces n’hi ha d’apòcrifes, absolutament fora de lloc: pertanyen a un altre cicle cinematogràfic molt conegut –una pista: va d’aventures espacials– i formen part dels enigmes i llocs que l’exposició proposa als visitants. “Sempre que fem una exposició al CAEE tenim la voluntat de jugar”, recorda la directora de l’equipament escaldenc.

Al diorama dels pirates –com a la resta, hi ha peces dels anys setanta i vuitanta, a banda de peces exclusives i altres de tunejades– hi ha molta feina creativa dels aficionats –frikis: no se n’amaguen, asseguren–, que han pintat a mà moltes d’elles per dotar de més realisme a l’escena. De verisme han intentat dotar també les representacions dels moments històrics: els escenògrafs són també aficionats a la història i la batalla dels croats no és una batalla qualsevol de guerrers indistints, sinó una que enfronta tropes de Saladí contra guerrers templers. Narrada amb tota concreció en el detall.

La del zoo és la versió reduïda d’una de dimensions considerablement més grans que es va exhibir al zoo de Barcelona. Segons els van reconèixer els responsables del parc, havia contribuït a augmentar l’afluència.

L’exposició, que romandrà oberta fins al 25 de gener, anirà acompa­nyada, com dèiem, de diferents propostes participatives per al públic familiar. Així, hi haurà diversos tallers per a infants relacionats amb l’univers Playmobil i tot un seguit d’activitats no dirigides, el 23, 27, 28 i 30 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener, de les 16.30 a les 18 hores. L’entrada, com sempre, gratuïta.

tracking