Reportatge

Recuperar les arrels

El municipi d’Ansalonga té com a objectiu no perdre el respecte a les arrels, per això l’agrupació de veïns, amb l’ajuda del Quart i el comú, van recuperar la mola que “va deixar de funcionar a mitjans dels cinquanta” per exposar-la al costat del nou camí ral d’Ordino.

Recuperar les arrels

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mirar al futur sense perdre de vista el passat. Aquesta és la filosofia que té el poble d’Ansalonga i que els ha fet portar la iniciativa de donar importància a l’antiga mola del poble, una peça que en l’actualitat té més valor sentimental que material, però que fins als anys cinquanta era una part imprescindible per al dia a dia dels habitants.

Amb la construcció de l’edifici del Quart, la mola d’Ansalonga que data del segle XVII va quedar dipositada en una zona poc visible i sense gaire importància. Ara, gràcies a la idea dels veïns de recuperar-la i exposar-la, la mola ha agafat més força que mai i està exposada al carrer de la Grau, a la vista de tothom que passegi pel nou camí ral.

La intenció principal era recuperar una part de l’antiga Ansalonga per exposar-la i recordar la rapidesa amb què passa el temps: “Volíem recuperar aquestes pedres per recordar els vells temps, que cada cop s’estan perdent més”, assenyala Antoni Naudí, un dels veïns que ha impulsat la iniciativa.

La idea de recuperar la mola venia de feia anys, però mai es feia el pas de fer una proposta en ferm. Naudí explica que quan van posar en coneixement al Quart i al comú d’Ordino de la iniciativa, s’hi van sumar des del primer moment: “Tots van estar-hi d’acord, ningú va posar cap problema. Els va agradar la idea i ho vam tirar endavant tots junts”.

Les pedres de la mola són les originals de granet i calcària de fa més de 300 anys, però s’han mantingut fins a l’actualitat sense cap problema. És una part important d’Ansalonga i, segons Naudí, es mereixia la zona del camí ral “per ser un lloc bonic i de pas on la gent la pugui veure”. Recuperar parts del passat és una iniciativa més que interessant, que segons Naudí “haurien de fer també tots els altres pobles ”.

tracking