Reportatge

Música i colors per Meritxell

El concert de Meritxell està d’estrena amb el nou format que fusionarà diferents artistes plàstics del país que pintaran sobre l’escenari al ritme de l’orquestra. L’altra novetat és la divisió en la direcció de l’espectacle, que passarà a ser de format duo a quartet.

Música i colors per MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El concert de Meritxell s’aproxima al més pur ritme d’orquestra i, aquest any, amb la novetat de la inclusió d’artistes plàstics que posaran un toc de color a l’Auditori Nacional.

La Jove Orquestra Nacional torna a ser l’encarregada del tradicional concert de Meritxell amb moltes novetats pel que fa a direcció i amb la incorporació de cinc joves que, conjuntament amb la Jonca, demostraran la relació entre la música i els colors.

Des de l’any 2014, la Fundació ONCA convidava un director per compartir la batuta de la Jonca. Aquest any, però, s’introdueix un nou format de direcció col·lectiva que inclou fins a quatre músics de renom, com Sergi Claret, Francesc Planella, Josep Bracero i Jordi Claret. El quartet exercirà de cap de secció de l’orquestra. Mentre codirigeixen, Sergi Claret i Planella portaran el control dels violins, Bracero, les violes i Jordi Claret, els violoncels.

Segons Claret, la decisió de tenir els quatre directors s’ha pres per incloure més músics que havien participat en la Jonca: “Cada any s’ha intentat amb un sol artista, però a nosaltres ens agrada crear formats nous així que vam pensar que podria estar bé que el cap de cada secció fos un antic membre de la Jonca”.

La segona novetat i la part que més ha cridat l’atenció respecte al concert de l’any passat és el fitxatge de cinc artistes plàstics del país. Tots ells són professionals de renom que han participat en l’edició del 2019 del certament Talentejant, organitzat pel comú d’Escaldes-Engordany, i que aportaran color a la jornada. Ho faran de forma literal i és que cada peça s’associarà a un color i mentre l’orquestra entona les seves notes, cada artista interpretarà la seva experiència sensorial pintant amb aquella tonalitat.

“Hem intentat que hi hagi una interacció en directe a l’escenari. Mentre nosaltres toquem, els artistes pintaran per generar sensacions. Normalment no estan acostumats a pintar en directe i creiem que això pot ser un al·licient per al públic”, va afegir Claret.

Tot junt generarà un ambient que, amb el text de Juanma Casero com a tercer protagonista, farà d’aquesta edició de la diada de Meritxell una experiència innovadora.

El repertori musical comprendrà cinc històrics, com Mozart, Txaikovski, Piazzolla, Telemann i Hindemith, i peces tan conegudes com Adagi i fuga o Serenata per cordes en do major op. 48.

L’elecció del programa ha estat per part de tots els músics que formen l’orquestra, segons Claret: “Entre tots hem fet propostes fins arribar a aquest programa que creiem que és atractiu, ja que comprèn diferents èpoques i estils.”

Amb el ritme dels grans músics de la història, l’espectacle dels artistes plàstics i la història de Casero, el concert de Meritxell té totes les peces imprescindibles per muntar l’entrellat de l’espectacle perfecte.

tracking