Art

Salcedo se suma al bestiari escaldenc

L’escultor català ocupa ArtalRoc i s’expandeix pels carrers de la parròquia amb les escultures de la sèrie ‘Animals’

Salcedo se suma al bestiari escaldenc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Samuel Salcedo (Barcelona, 1975) no té pietat. Per sort, el que sí que té és un mordaç sentit de l’humor, un cedaç pel qual passa la visió un tant cruel de l’ésser humà: sotmet l’espectador a un exercici d’autoburla irreverent i descarnada, com ho va demostrar en les seves aparicions anteriors al país, a la galeria Riberaygua, de les quals va quedar com a mostra permanent el Meteorit I que es va instal·lar a Prada Casadet: dos-cents quilos de bronze amb forma de carona burleta, la mateixa que prolifera a les seves escultures. Això quan no presenta cossos humans molt naturalistes –amb els seus michelines, panxes, culs cel·lulítics, sense mirada amable– rematats per caps d’ase. O de Mickey Mouse.

Amb aquestes credencials aterra Salcedo de nou a Andorra. Ara, si es pot dir així, per la porta gran: serà el protagonista d’una exposició individual a ArtalRoc, la sala d’exposicions del Govern, Des d’aquest vespre, que s’inaugura, i fins al 15 de setembre. Recala al país amb una nova sèrie, Animals. Una mostra en què juga amb dos conceptes, avança la informació del departament d’Acció Cultural: l’animal i el mirall. L’objectiu: posar l’home davant de la seva animalitat, amb tota la fragilitat, la vulgaritat, la ridiculesa que el caracteritzen. I la dona, per descomptat, avui que s’ha d’especificar. Els espectadors veuran l’obra de Salcedo i, al mateix temps podran reflectir-se en les escultures com si s’estiguessin contemplant en un mirall.

La mostra no es limitarà, no obstant, a l’interior de la sala sinó que s’escamparà pels carrers i places escaldenques. Noves bestioles que compartiran espai urbà amb els cargols multicolors de la proposta de cracking art, moviment nascut a Itàlia i que gira al voltant de la necessitat de preservar el medi ambient, una proposta artística que treballa amb el plàstic reciclcat, reconvertint en obres plàstiques les restes que estarien destinades a embrutar la naturalesa durant mil·lennis. Els cargols –una vintena– s’estenen per l’avinguda Carlemany.

Un alumne de plensa

L’exposició de Salcedo està organitzada per l’àrea d’Acció Cultural del ministeri, en col·laboració amb el comú escaldenc i la galeria 3 Punts de Barcelona. La proposta recull mig centenar de peces escultòriques, en diferents mides, formats i tècniques, per fer un petit desplegament panoràmic del treball habitual de qui ha estat un alumne de Jaume Plensa: va treballar al seu taller durant una estada a la universitat de Manchester. Però hi ha diferències notables en la visió d’ambdós, com Salcedo recalcava en la presentació de la mostra que va protagonitzar a la Riberaygua al 2015: “Ell treballa al voltant de la poesia i jo, de la figuració més gamberra.”

Les escultures de Salcedo es podran veure, tant a la sala ArtalRoc com als carrers de la part alta d’Escaldes-Engordany, fins al 15 de setembre. En paral·lel, com és habitual, el públic podrà participar en diverses activitats complementàries, des de rutes per descobrir les escultures com jocs per als més menuts.

tracking