Programa festiu

Baute, estrella a la festa laurediana, on Sau desbanca Georgie Dann

Sant Julià reconverteix la nit de diumenge, dedicada a la nostàlgia durant les últimes edicions, en una nit ‘intergeneracional’

Baute, estrella a la festa laurediana, on Sau desbanca Georgie DannARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agost del 2008 Carlos Baute feia quedar petit l’envelat del Prat Gran d’Encamp, amb un públic que va seguir la no gaire elaborada música ballada amb esperit acrobàtic del veneçolà. La fórmula –i previsiblement la gentada– es repetirà la nit del dia 30 vinent, en el que es considera el gran concert de la festa major laurediana. Gran, va explicar la cap de Cultura, Laura Rogé, per l’aforament i pel desplegament tècnic que sol exigir l’actuació estrella del programa. Segurament també per la factura. El conjunt del programa festiu –mig centenar d’activitats– suposa un cost de 195.000 euros.

Baute arriba a l’escenari de la plaça de la Germandat precedit pel disc publicat enguany, De amor y dolor, i la imatge d’estrella (de reality televisiu i del cor) mediàtica, en una edició de la festa laurediana en què ha quedat desbancada –no és clar si definitivament– aquella nit de diumenge dedicada a la nostàlgia, substituïda per una “nit intergeneracional”: no vindrà Georgie Dann, que l’any passat havia caigut del cartell (per indisposició del cantant, es va dir) en l’últim moment i va ser substituït per Los Brincos. Aquesta nit l’escenari l’ocuparà Sau 30. Que també és una mirada nostàlgica: en aquest cas a la mítica banda de rock català encapçalada per Carles Sabater. Hi són tots els membres de l’equip original (tècnics inclosos), amb el vocalista desaparegut substituït pel mataroní Jonathan Argüelles. L’equip s’ha tornat a reunir, en complir-se vint anys de la mort de Sabater i els trenta (i pocs) de la fundació de la banda, que el 31 d’octubre del 1987 feia la primera actuació a les Tallades, a Vilanova de Sau (Osona).

“Ens ha costat molt descartar Georgie Dann”, va explicar Rogé. “L’any passat ja havíem dedicat molta il·lusió i esforços, econòmics i tècnics, per portar-lo”, però no va poder ser. Enguany “la proposta de Sau va pesar molt més”, entre altres raons, va adduir, per la voluntat de reconduir la nit de diumenge per “abraçar més generacions” de públic. I en el futur, podria venir el cantant d’El chiringuito i altres èxits estiuencs? No ho saben. “Sospesem molts criteris.”

Hotel Cochambre repeteix

Pel que fa a la resta de programació musical, desfilaran formacions amb propostes marcadament festives. No faltarà Hotel Cochambre (la nit de dissabte, 27), banda habitual des de fa ja unes quantes edicions, i repeteix també La Banda del Coche Rojo (la nit anterior). S’estrenaran a la festa laurediana Oques Grasses: el 2014 els havia contractat la capital també en festa major, però aleshores encara no tenien la presència i repercussió assolides en l’actualitat. Serà la nit de dilluns, on desfilaran també Porto Bello i Suu, una de les joves promeses de la música catalana amb més projecció actualment.

Del que no hi ha ni rastre és de música de factura nacional. Havia estat una reivindicació de bandes i solistes del país, que havien aconseguit pujar a algun dels escenaris festius en algunes edicions, però va ser una victòria molt puntual. L’argument del comú quan ja l’any passat Punkers Love 80’s havia fet una campanya –mig de broma mig de debò– per reivindicar tocar al costat de Georgie Dann és que les formacions locals tenen reservats altres espais i programacions. Òbviament, però, cap que prometi una massa de públic i visibilitat tan gran.

El programa aposta per donar més relleu als espectacles infantils, portant-los a la plaça de la Germandat, en horari matinal. El diumenge, amb The Pingüins, i el dimarts, El Pot Petit, dues de les formacions amb més ressò (i cançons conegudes) entre el públic més jove.

tracking