Programació

De 'Tosca' a la Lluna: cultura d'estiu

El Femap torna al llac d’Engolasters, on arrenca el dia 21 vinent amb Giardino di Delizie

De 'Tosca' a la Lluna: cultura d'estiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El concert de l’ONCA als jardins de Casa de la Vall, aquesta nit i amb el quartet Sound Boulevard homenatjant Radio Andorra en el 80è aniversari, obre oficiosament la temporada cultural estiuenca –amb els racons urbans i naturals com a escenaris preferents– amb més propostes de les que, segurament, qualsevol pot atendre. Dels Vespres lauredians, que allarguen els tentacles fins a Bixessar­ri i Fontaneda, a les Nits als museus, que concentraran una part de l’activitat a l’entorn del llac d’Engolasters, escenari també de nou en un dels concerts del Femap. En un ròssec que inclou Encamp en clau de llum i les setmanes de jazz i músiques del món escaldenques (encara per presentar). El primer tast de les propostes a Escaldes-Engordany, no obstant això, arriba divendres vinent, amb una la tercera edició del Liceu a la fresca: a partir de les deu de la nit es projectarà a Coprínceps, en una gravació realitzada al recinte barceloní, l’òpera Tosca.

El dia 21 vinent arrencarà una de les programacions de més qualitat i que ja sembla consolidada, la del Festival de música antiga dels Pirineus (FeMAP), enguany concentrada al mes de juliol. Serà la formació Giardino di Delizie qui comparegui al llac d’Engolasters, a les vuit del vespre, amb un programa que comença i acaba en el classicisme austríac (Mozart i els germans Haydn), però passant per l’estil galant italià (Boccherini). El 26, Juan de la Rubia tornarà a un altre dels escenaris clàssics del cicle, el Museu d’Areny Plandolit, amb el recital Antonio de Cabezón. Un músic al servei de Felip II. Finalment, Accademia del Piacere tancarà la proposta per enguany, aquell mateix diumenge, dia 28, en aquest cas a l’Auditori Nacional, a Ordino.

Les Nits d’estiu als museus, que organitza la Taula de museus, porta com a principal novetat en l’edició d’enguany una activitat relacionada amb l’observació de la Lluna, ara que es commemoren els 50 anys del primer cop que va ser trepitjada per l’home. Aquesta activitat, organitzada pel Museu de l’Electricitat, es durà a terme a la caseta del guarda, al camí hidroelèctric d’Engolasters, propietat de FEDA. En aquest emplaçament s’instal·laran tot un seguit de telescopis numèrics que projectaran la imatge captada en una pantalla ubicada en una de les façanes de la caseta del guarda. El principal col·laborador d’aquest acte serà el parc del Montsec, d’on Xavier Molí, astrònom, serà l’encarregat de dur a terme l’observació de la Lluna.

Al camí hidroelèctric

Un altra novetat de l’edició serà la visita teatralitzada a través de tot el camí hidroelèctric d’Engolasters. A banda, el Museu de l’Electricitat també organitzarà tot un seguit d’esdeveniments gastronòmics, concerts de l’ONCA al mateix museu i una actuació de Quim Salvat.

Pel que fa als Vespres lauredians, les projeccions cinematogràfiques donaran el tret de sortida dilluns, dia 1, a les 22 hores: a la plaça Major es projectarà el documental Entre muntanyes, dirigit per David Haro, centrat en les colònies d’AINA. També es projectaran Campeones i Green book, els dos dilluns següents.

La programació torna a incloure les propostes de microdansa, microteatre i petits concerts, aplegats sota l’epígraf Racons. Les activitats itinerants començaran dimarts a Fontaneda, amb la representació de Racons bestialment secrets, on dos actors es faran passar per treballadors del departament de manteniment del comú; Bestieses, que es defineix com “un entreteniment innocent però trapella” i Concerts secrets, una representació de petit format a partir d’un menú metafòricament gastronòmic que el públic tria al moment i on cada plat es correspondrà amb una peça musical.

El dia 9 es durà a terme l’activitat Racons essencialment femenins, al poble de Sant Julià, i per al dia 16 queden els Racons suposadament clàssics, Jazz Manouche & Nuevo Tango, Cafè Hipodrome i Tres en ratlla, que es faran a Bixessarri a partir de les 22 hores, com en els altres casos.

tracking