TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Reportatge

Locals d'estrena (amb intrús)

Està per veure –el temps ho aclarirà– si a l’Arxiu Nacional per fi li arriba el torn de tenir l’anhelada i necessària nova seu. Mentre arriba el moment, part de l’equip compta amb noves dependències. Amb història d’intriga inclosa, per cert.

Locals d'estrena (amb intrús)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De cap va portar durant un bon grapat de dies al personal de l’Arxiu Nacional l’evidència –escassa, perquè era curós– que algú passava les nits al nou local on l’equipament tenia previst instal·lar una part de l’equip, als baixos de Prada Casadet, a les oficines on anteriorment s’ubicava el Departament de Joventut i Voluntariat del Govern. Fos qui fos –que mai no han arribat a esbrinar-ho, ni els motius que el portaven a entrar, ni si era una o més persones–, mai no va provocar cap destrossa, no es va percebre que toqués el material allà dipositat, ni deixava brutícia darrere seu. Però es mostrava excepcionalment hàbil per anar obrint les portes cada nit per molt que intentessin barrar-li el pas.

L’estranya aventura es va acabar així que la instal·lació va ser definitivament ocupada per les tres tècniques de la secció de Fons Històrics, el grup que fins ara treballava a les dependències de Prada Casadet. Aquest local queda ara habilitat com a magatzem. I també s’hi duran a terme els treballs de digitalització dels documents.

Amb aquesta ampliació, l’Arxiu Nacional es dispersa per diferents espais als baixos de Prada Casadet, on hi ha la sala de consultes oberta al públic, lloc on també s’ubiquen els arxius fotogràfics i d’etnografia, a banda dels tallers de restauració i, en l’ampliació recent, aquesta secció de Fons històric on tres persones s’encarreguen de classificar i ordenar la documentació i elaborar els inventaris, catàlegs i altres instruments de descripció, entre altres tasques encomanades. Amb el canvi d’ubicació han guanyat en amplitud però també en altres condicions, com la llum natural: la falta d’obertura a l’exterior als Marginets feia més feixuga una feina que exigeix la lectura constant de la documentació.

Al despatx on treballa la secció i els espais per emmagatzemar la documentació s’afegeix una sala de reunions, una altra carència fins ara de l’Arxiu Nacional.

L’ampliació sembla una solució d’urgència per a alguns dels problemes més immediats però lluny de la definitiva. Entre altres raons, pels episodis d’inundacions que han viscut al llarg del temps.

Precisament abordar un nou allotjament idoni per a l’equipament va ser una de les prioritats expressades per la nova ministra de Cultura, Sílvia Riva, immediatament després de jurar el càrrec. També és cert que va reconèixer que el projecte no té cap calendari definit.

tracking