Guardons

Demanda de “nous aires” a Cultura

Velles Cases expressa al manifest d’Àgora Cultural el desig de canvi, valentia, responsabilitat i capacitat d’escolta

Demanda de “nous aires” a Cultura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Maria Felissa Domingo, Simó Duró, Joan Burgués i el tàndem de propietaris de la llibreria La Puça, Anna Riberaygua i Pere Miquel Fonolleda, van ser els guardonats en la nova edició dels premis que atorga la plataforma Àgora Cultural amb motiu del Dia de la cultura, un acte que novament es va celebrar al vestíbul del Consell General, entre l’habitual sorpresa –i, com és de rigor, emoció– dels guardonats. L’acte també es va convertir, com també és de rigor, en escenari de reivindicació, via el manifest, en aquesta ocasió encomanat a Velles Cases, i el seu president, Claude Benet, va aprofitar l’oportunitat per reclamar “valentia, sentit de responsabilitat i capacitat d’escolta” al nou Govern. “Espero que notem el canvi”, va expressar amb referència a qui serà ministra de Cultura, Sílvia Riva, un cop prengui possessió del càrrec.

El manifest de les entitats va recollir que “els darrers anys han estat un camí de decepcions”, en què “les peticions formulades al més alt nivell del ministeri de Cultura han quedat gairebé desateses a l’hora que la representació cultural es vestia de glamur però no d’autenticitat”.

El text llegit per Benet contenia crítiques al model de país i no sols en l’àmbit de la gestió cultural. “Hem vist com Andorra deixa de ser un país per convertir-se en un producte comercial”; més encara, “com l’espai públic sembla inspirar-se de Singapur o Dubai, com les avingudes Meritxell i Carlemany, noms emblemàtics del propi himne nacional, cedeixen davant el Shopping Mile o Vivand”, argument que va completar amb una interrogació: “Tenim vergonya de ser el que som?” Per respondre que “ser petits ens farà grans” i, amb un deix d’ironia, “si tant ens agrada l’anglès, a mi també; doncs adoptem: small is beautiful”.

Més irònica encara va ser l’al·lusió al projecte de construcció d’un aeroport. “Diria que amb el canvi climàtic les infusions de farigola o la collita de xicoies provoquen efectes secundaris insospitats.”

Agraïment

A la lectura del manifest la va seguir l’acte –sempre extens– de lliurament dels reconeixements, puntejats per intervencions d’alumnes de l’Institut de Música i el Cor dels Petits Cantors. Àgora Cultural va agrair la tasca de Burgués al Cercle de les Arts i de les Lletres des de fa 50 anys, així com a la Federació Andorrana de Fotografia. En el cas de Domingo, pel sosteniment de diverses associacions, del Cineclub de les Valls al Centre de la Cultura Catalana. A Simó Duró, per “ser un ense­nyant compromès amb la societat” i per la “preservació i defensa de la tradició i cultura” del país. Els mateixos arguments que en el cas d’Anna Riberaygua i Pere-Miquel Fonolleda, uns “referents en l’activisme” cultural i ecologista.

tracking