reportatge

El Diari, d'atrezzo

No és Marc Cartes l’únic testimoni d’andorranitat present a la sèrie de TV3 ‘Com si fos ahir’. L’ull atent també haurà vist en breus aparicions aparèixer les pàgines del Diari. La responsable, Neus Gil, que treballa al disseny d’atrezzo i es confessa “boja per Andorra”.

El Diari, d'atrezzo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Suposa un petit maldecap, explica Gil, introduir premsa en una escena. Una de les raons, que els diaris catalans van plens de notícies del procés a portada, o bé de partits del Barça en el cas dels esportius, i en el cas que es poguessin llegir quedarien molt desfasats perquè el capítol s’emet setmanes després d’haver estat gravat. Però a banda, tractant-se d’una televisió pública, tampoc no és admissible fer una publicitat subliminal de capçaleres de premsa privada. A banda, recorda, hi ha l’obligació, com a televisió pública que és, de fomentar la llengua i cultura catalanes, així que el fet de recórrer a premsa madrilenya o de la resta de l’Estat li estaria vedat. Amb aquestes qüestions sumades, la breu aparició d’uns segons d’un personatge fullejant premsa escrita podia suposar un repte. Gil el resol recorrent al Diari, tot i que tapant també en aquest cas la capçalera.

“La gent d’Andorra també veu molt TV3, oi? Doncs per què no haurien de sortir notícies del vostre país?”, pregunta.

“Jo és que des de sempre estic boja per Andorra”, confessa. I visita molt sovint el país: la família tenia un apartament a les bordes d’Envalira i té amics propers, tant a pistes com entre els hotelers del Pas de la Casa. Així que cada cop que puja a fer una estada pel país arreplega amb els exemplars del Diari que troba a mà per anar nodrint l’atrezzo quan cal. “També és cert que cada cop que sé que algú va per Andorra els demano que me’n baixin, però ningú no em fa cas”, bromeja.

No és, però, l’única pinzellada d’Andorra que deixa caure pels decorats i ambientacions d’aquesta sèrie –i d’altres on ha treballat–. “També m’agrada incloure fotos: de pistes, del santuari de Meritxell, o fins i tot he col·locat algun catàleg” o altres al·lusions al país dels Pirineus. “Com d’altres llocs on viatjo, perquè això dóna naturalitat als ambients, fa que semblin viscuts”.

Gil treballa a Televisió de Catalunya des del 1996 i ha passat per sèries com El cor de la ciutat, La Riera, Laberint d’ombres i per programes de caire divers, com Els matins o Club Super 3.

tracking