equipaments

Dos museus al Telecabina canillenc

El comú traslladarà la col·lecció de motos a l’edifici reformat, a la recerca d’un emplaçament cèntric

Dos museus al Telecabina canillencCOMÚ DE CANILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo traslladarà a l’edifici del Telecabina, un cop reformat, el Museu de la Moto, que actualment ocupa un espai de lloguer. També hi haurà lloc per a l’exposició permanent que exhibirà obres del pintor Francesc Galobardes, un projecte que canvia d’ubicació perquè inicialment s’havia pensat a Cal Casalé de Ransol. Finalment ha primat el criteri de trobar una ubicació més cèntrica per a ambdós equipaments i un edifici tan freqüentat com el del Telecabina sembla garantir més visites als dos espais. També, en el cas de la col·lecció de pintures, han influït les dificultats que suposen les especials necessitats de seguretat i climatització que garanteixin la conservació de les obres.

De moment, apunten des del comú que no hi ha cap previsió sobre les dates previsibles d’obertura dels equipaments, ja que estan supeditades a l’execució de les obres de remodelació de l’edifici (que inclouen aspectes com la instal·lació d’escales mecàniques a l’exterior). Uns treballs que eren a l’espera del tancament de la temporada d’esquí per poder començar a ser abordats.

Acord de cessió

Galobardes va signar amb el cònsol canillenc, Josep Mandicó, l’acord de cessió de les obres que nodriran l’espai. Un document que es va rubricar aprofitant la inauguració de l’exposició Canillo, els ulls del paisatge andorrà, que es pot veure al Palau de Gel fins al 2 de juny. De moment, una mena d’aperitiu i de confirmació –també de cara al mateix pintor– del compromís de la parròquia amb el projecte. Aquesta mostra (es pot visitar en horari de tarda, de quatre a vuit) desplega vint-i-cinc teles, totes amb paisatges de Canillo. Algunes de les teles que s’hi mostren són pràcticament inèdites i d’altres són força antigues i feia molt de temps que no s’exposaven al públic. Una tria que va comptar amb l’assessorament de Josep Maria Ubach, qui previsiblement també col·laborarà amb la família un cop el museu entri en funcionament.

Pel que fa al contingut de l’espai permanent, es nodrirà també de la col·lecció personal de Galobardes, amb al voltant de 500 obres. La idea, segons explica la filla de l’artista, Rosa Galobardes, és que sigui una exhibició viva, que vagi canviant periòdicament, amb mostres temàtiques fetes a partir d’aquesta extensa col·lecció.

Tant la família com el pintor mateix es van mostrar molt satisfets amb aquesta col·laboració del comú de Canillo. Una bona opció de fer present l’obra de qui va ser un dels artistes pioners al país (i el primer a exportar-se frontera enfora). Especialment després de les infructuoses negociacions amb Govern, un pesar que en diverses ocasions havia manifestat el veterà pintor.

Amb el canvi d’ubicació de la pinacoteca, el comú haurà de redefinir els usos a Cal Casalé de Ransol, un edifici al qual es pretenia donar un ús cultural. En aquest cas, es van adjudicar els treballs de rehabilitació per 69.284 euros a l’empresa Undeca per a la realització de la primera fase de reforma.

Dos museus al Telecabina canillenc

tracking