x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
patrimoni

“Una petjada a la història de l'art”

Un mosaic de 200 metres quadrats concebut i executat al taller del pare Rupnik presideix la reforma de l’església parroquial laurediana
Rehabilitació de renom a l'església de Sant Julià

Rehabilitació de renom a l'església de Sant Julià

Rehabilitació de renom a l'església de Sant Julià

El pare Rupnik davant el mural, encara en execució, per a l'església parroquial laurediana.

Rehabilitació de renom a l'església de Sant Julià

El pare Rupnik davant el mural, encara en execució, per a l'església parroquial laurediana.

COMÚ
Actualitzada 24/05/2019 a les 13:09
És la pregunta del milió que tot­hom es fa: com mossèn Pepe Chisvert ha aconseguit enrolar un mosaista de prestigi internacional com el jesuïta eslovè Marko Ivan Rupnik –amb obra al Vaticà, Fàtima, Lourdes o l’Almudena– per concebre i executar la impressionant reforma de l’església de Sant Julià i Sant Germà, amb un mosaic de factura i dimensions impressionants: més de dos-cents metres quadrats. “Ell vol fer esglésies vives i quan aquest pobre capellanet li va presentar la idea crec que li va agradar la idea que Andorra hagi estat un país d’acollida”, respon l’interpel·lat, que vol que l’obra deixi “petjada per a la història i l’art”.
L’equip del pare Rupnik –vint religiosos del Centro Aletti de Romaque han trobat en aquesta feina “una manera diferent de pregar”– dona avui els últims retocs al muntatge de tota l’obra, un projecte que fa cinc anys que està en marxa des de la concepció, amb una inversió que el capellà estima que finalment superarà amb escreix el mig milió d’euros, xifra gens definitiva perquè els comptes no estan tancats. La cerimònia de dedicació de l’altar i benedicció dels mosaics serà dilluns de Pentecosta (10 de juny).

La realitzada a l’església –amb participació de l’estudi d’arquitectura d’Albert Casamajor– és una intervenció d’envergadura, amb la creació dels enormes mosaics –fets al taller de Rupnik a Zagreb i acoblats in situ, facturats en terracota banyada en or– i la remodelació de l’altar, l’ambó i la seu, així com el mobiliari –una obra de fusteria que també va dissenyar el jesuïta però manufactura un taller lauredià–. També s’ha creat una nova capella per a la Mare de Déu de Canòlich. Tot plegat conviurà amb les dues talles romàniques que conserva l’església, les peces també existents de Sergi Mas i un dels Viladomat. L’altre segueix pendent de restauració: a “la carta als Reis de Patrimoni”, va explicar Chisvert.
Rupnik va explicar que concep cada projecte com “un treball absolutament únic, encara que em demanin les mateixes escenes”. En el cas del temple lauredià li va cridar fortament l’atenció l’advocació a Sant Julià i, sobretot, Sant Germà de Constantinoble. “Quan el Papa Joan Pau II em va demanar que treballés a la capella del Vaticà va ser el primer autor que vaig estudiar.” I a l’església laurediana ha intentat plasmar “allò que ell ens va ensenyar: que l’església no és un edifici sinó la imatge del cos de Crist”.
Etiquetes
  • #11 etty
    (01/06/19 10:04)

    a nivel de mètode, primer consultar posant vàries possibilitats de reforma, fer votar els cristians i que entre amenys tres propostes alternatives, amb altres estils per representar-hi tots els gustos, més austers, zen, o romànics i si aleshores ens surt l'obra de l'artista romà la més votada, ho acceptaria. Ara em costa molt. No és del meu gust malgrat comparteixo la mateixa fe.

    Respondre
  • #10 OBS
    (26/05/19 12:18)

    EN LLOC DE SEMPRE CRITICAR, HAURÍEM D'ÉSSER ORGULLOSOS DELS QUE CONSERVEN EL NOSTRE PATRIMONI ! No ? 

    Respondre
  • #9 Batman
    (24/05/19 18:34)

    Doncs res, els parcs de Sant Julià fets pols, un pipican que dona pena, res de zones d'oci, un gimnàs penós, obres tot el día, menys zones blaves, però es de vital importància fer aquesta parida per un senyor que viu a una casa increible on no paga ni lloguer (li paga deu, oi?) i amb un sou mensual que tela, en fi, faré jo també un mural de batman a veure si també puc tindre la vida del mossen, si puc tindre totes aquestes donacions  que diuen, perquè total, de personatjes fictícis hi ha de sobres. Indignant.

    Respondre
  • #8 leonor
    (24/05/19 17:35)

    Magna i extraordinària obra d´art "ad majorem gloria DEI"i pel goig dels andorrans i visitants.

    Respondre
  • #7 Hugo
    (24/05/19 15:35)

    ramon va dir..
    Ramon, l'esglesia de Sant Julia ha fet un credit a un tipus d'interes baix. Tambe hi ha hagut gent que ha fet donacions. Si necessites mes info nomes cal que vinguis a L'esglesia, a la porta trobaras un llistat detallat de totes les despeses.

    Respondre
  • #6 benet
    (24/05/19 13:21)

    Felicitats St Julià per aquest obra tant esplendorosa testimoni de la nostra espiritualitat. Dingú està obligat anar pregar a Missa.

    Respondre
  • #5 Jordi
    (24/05/19 12:02)

    Cristianisme i ostentació, no casen.

    Respondre
  • #4 Germa
    (24/05/19 11:17)

    Bravo Laurèdia.
    Gràcies Msn Pepe .Felicitats Pare Marco Rubnik SJ.
    Laudate Domine.

    Respondre
  • #3 lauredia
    (24/05/19 10:11)

    Es increïble que tinguem que fer aquesta despesa amb la casa de Crist , veient quantes persones tenen dificultats per arribar a fi de mes,hi recordant les que moren perquè no tenen un tros de pa per menjar. Calia una reforma de la Iglesia? Mes valdria no publicar aquest tipus d'informació , per respecte a les persones que moren de fam, em van ensenyar que Crist ajudava als pobres, era el seu defensor. S'ha perdut , creieu que cal tant de luxe? Vergonyós

    Respondre
  • #2 ramon
    (24/05/19 09:16)

    Una sola pregunta, quien paga esto??

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts