equipaments

El museu del còmic, batejat amb el nom de Joan Pieras

El centre d’interpretació dedicat al còmic entrarà en ple funcionament dilluns vinent, després del saló La Massana Còmic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gran gesta l’aconseguida ahir pel cònsol major massanenc, David Baró: deixar sense paraules Joan Pieras. Ho va aconseguir en anunciar sorprenentment, durant la inauguració oficial dels nous espais del que ja es pot considerar un Museu del Còmic, que l’equipament portarà el seu nom. Un reconeixement a les dècades que s’ha dedicat a impulsar l’activitat relacionada amb el novè art a la parròquia. És clar que Pieras és home de ràpides reaccions i de seguida va recuperar la parla perduda. “No m’ho hauria esperat mai i encara que a mi no se m’hauria acudit tal cosa, és clar que em fa il·lusió”, articulava ja una mica més tard.

Baró va etzibar l’anunci i explicava a continuació que ara ja podran col·locar la placa que acrediti el bateig. La corporació volia evitar que Pieras –que és qui té les claus de l’edifici i qui passa per allà més temps que ningú– se n’assabentés gaire d’hora. Qüestió de justícia, deia el cònsol, com ho va ser posar el nom d’Antoni Morell a la biblioteca, situada just al davant. “I com que el Joan es jubila del comú d’aquí a uns mesos, es dedicarà al cent per cent al còmic i això assegura un bon futur.”

Que l’equipament es convertís en un museu amb cara i ulls –ara amb tres plantes i espai per a exposicions, projeccions, conferències, tallers i consulta, a l’edifici de les Fontetes alliberat de l’escola d’art– era un “deute pendent” que per fi ha quedat abonat, va reconèixer Baró, en un discret, quasi íntim, acte d’inauguració, en el qual va recordar els entrebancs patits pel projecte, ajornat el 2008 per la situació econòmica. Aleshores s’havia projectat un museu en un edifici propi, construït ex professo. Era una ide ambiciosa però que, comparat amb la que finalment ha pres forma, “hauria quedat curta”, perquè en realitat l’espai previst a penes era la meitat de l’ara disponible. I per a Baró el còmic també ha sortit guanyant en ubicació, tan cèntrica i en un “epicentre” de la vida cultural de la parròquia.

També Pieras va fer la vista enrere en el parlament –previ a la sorpresa del cònsol i, per tant, ben nodrit de paraules–, tot recordant com la primera exposició a la Massana, el germen de l’actual saló, es va fer el 1997 a l’Aldosa, en condicions molt precàries. Però malgrat això va rebre la visita de tres-centes persones.

Del dia a dia a l’equipament, pel que fa a l’atenció al públic, es farà càrrec el fitxatge de l’Arca (l’associació d’aficionats al còmic, que gestiona el museu i organitza el saló), Marc Huguet, precisament un jove dibuixant del país. Els espais, tot i que oficialment presentats, no entren en funcionament real fins dilluns, passat el cap de setmana de la 23a edició de La Massana Còmic. Amb la ja anunciada exposició permanent que desplega el fons cedit per Carlos Ezquerra; la sala batejada amb el nom de Jan (l’autor de Superlópez), on es podran consultar els 3.000 exemplars del fons, i la planta baixa, per a exposicions temporals, que du el nom de Josep Maria Blanco.

El museu del còmic, batejat amb el nom de Joan Pieras

El museu del còmic, batejat amb el nom de Joan Pieras

tracking