Reportatge

Pintures farcides de relats

Van veure els quadres i els caps se’ls van omplir de fantasies, d’històries imaginades, que els alumnes de l’escola andorrana de primària d’Andorra la Vella van convertir en contes. Un centenar dels quatre-cents escrits formaran part d’un llibre que editarà Aloma.

Pintures farcides de relats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encadenats és el títol del volum que recollirà el centenar de contes breus que deixaran constància de l’activitat realitzada pels infants (nou anys) que van prendre part en la visita. Una proposta d’acord amb altres que s’han fet, va recordar el director del centre, Bruno Bartolomé –el centre fins i tot té una aula Thyssen i fa cert temps va rebre la visita de la baronessa–. L’excepcionalitat, hi va afegir, resideix que quedarà constància en forma de llibre. Una idea improvisada i en què els impulsors es van posar a treballar fa a penes deu dies: organitzar-ho tot ha estat cosa de creuar-se whatsapps a les deu de la nit i el cap de setmana, va explicar el director artístic del Museu Carmen Thyssen Andorra, Guillermo Cervera. I surt endavant gràcies a la complicitat de l’editora, Montserrat Cardelús: estarà a temps per Sant Jordi en un temps rècord, encara traient fum. Tres-cents exemplars que es posaran a la venda al museu –també s’exhibiran alguns dels relats al costat dels quadres de l’exposició Femina Feminae que els van inspirar– i a l’estand de l’escola al firal de la Diada a la plaça del Poble.

A la vista dels quadres –de Conrad Felixmüller, Winslow Homer, Robert Delaunay i Berthe Morisot–, les històries van començar a brollar dels caps infantils. “Va ser molt interessant perquè totes les respostes eren vàlides, només havien de dir el que els suggerien, i es van deixar portar per una imaginació atòmica”, va explicar Bartolomé. Unes propostes que són “dinamita pura”, va dir Cervera, amb un material que és “divertit, espontani, alegre”, tant que amb tot a les mans van pensar que no podria quedar en una simple activitat acadèmica. Els mateixos alumnes es van encarregar de triar el centenar de contes que materialitzarien el volum. Això sí, sense saber que ho estaven fent. I ara estan naturalment entusiasmats. Els guanys de la venda aniran a parar a activitats extraescolars.

El llibre –il·lustrat amb les obres que estan a l’origen de les paraules– es confegeix a partir de microrelats que, enllaçats (i per això el títol), assoleixen una unitat, una coherència, i permeten ser llegits com si pràcticament es tractés d’una única història escrita amb múltiples veus.

Ous de Pasqua

També al Thyssen, diumenge al matí, està prevista una activitat participativa: els integrants aprendran a crear i decorar ous de Pasqua, de la mà de l’artista ucraïnesa Anastasiia Kravets. La mateixa activitat es repetirà dilluns, a la Llacuna.

tracking