Escenaris

Les pallasses arriben per parelles

El festival se centrarà enguany a explorar la comicitat dels duets d’artistes, amb sis espectacles

Les pallasses arriben per parellesTony Lara

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pepa Plana, la directora artística del Festival internacional de pallasses (segona època), vol que cada edició tingui un fil conductor, i si l’any passat va ser el de les migracions enguany se centra a explorar les possibilitats còmiques i escèniques dels duets. Sis espectacles –quatre al teatre Comunal i dues sessions golfes a La Fada Ignorant– completen el cartell d’espectacles que tindran lloc del 9 a l’11 de maig. El cicle servirà per estrenar les obres fetes al teatre Comunal: 180.000 euros invertits en aquesta primera fase per canviar el teló i les (incòmodes per velles) butaques, millorar la climatització, pintar les parets i fer arranjaments elèctrics. Passat el maig, amb tots el festivals de fi de curs a l’escenari, continuaran els treballs al vestíbul i els accessos. Però ja sense necessitat de tancar l’equipament, va assegurar la cònsol major, Conxita Marsol, en la presentació del festival.

Tornant al contingut del cartell, Plana el va descriure com una “exploració de tots els colors, dels més còmics als més poètics” en els espectacles. Apostant pels duets, “que són difícils perquè un duet no s’inventa: hi ha d’haver complicitat i costa controlar els egos”; però quan s’aconsegueix, “aleshores és deliciós”.

La mateixa Plana acompanyada per Noël Olivé faran arrencar el festival, el dia 9 (21.30 hores, com la resta a l’escenari del Comunal), amb Veus que no veus. Una proposta per introduir la figura femenina en els arquetips de pallasso circense tradicional, amb la pallassa augusta i la pallassa blanca. Un territori que tradicionalment havia estat vedat a les dones.

Divendres, dia 10, arribaran Las gallegas, un muntatge de la companyia Lolita Corina. Una proposta per “riure de la mort”, segons la programadora, proposat per unes creadores que van iniciar un camí ascendent precisament després del seu pas pel festival andorrà en una de les primeres edicions.

Dissabte, Plana s’ha atrevit a fer una proposta doble: a la tarda, a les 19.30 hores, programa The recepcionists, espectacle de les finlandeses Inga Björn i Kristiina Tammisalo. “Joveníssimes però amb un talent espectacular” i que s’endinsen en una exhibició de perícia gestual. A la nit, The one & the one, de Colette Gomette i Anna de Lirium. Una composició feta per dues artistes que són “dos universos diferents, com aigua i oli, però arriben a complicitats de deliri”, assegura Plana.

Pel que fa a les sessions golfes a La Fada, dijous i divendres actuaran Las glorias, amb un espectacle de cabaret creat i interpretat per Glòria Martínez i Marta Bernal. Dissabte Tulipas, de Decopivolta Teatre, posarà el punt final.

Les entrades ja estan a la venda, tan presencialment a la Llacuna i a La Fada, com via web. Amb els abonaments per al Comunal, amb preu reduït.

tracking